Za pokoj duše

Darko Momić

U jeku priče o ubistvu mladog Davida Dragičevića, za koje više od devet mjeseci niko nije odgovarao, zbog kojeg se Banjaluka proteklih dana našla u crnim hronikama najprestižnijih svjetskih medija i u vezi sa kojim se nema šta novo reći osim ako ne znate imena i motive ubica, valja se prisjetiti još jednog ubistva za koje niko nije odgovarao, iako svi znaju ko su ubice.

 

Riječ je o brutalnom ubistvu Rade Abazović, koju su na krvavi Tucindan, 5. januara, 2006. godine na kućnom pragu u selu Bjelogorci kod Rogatice ubili italijanski karabinjeri iz sastava EUFOR-a, a teško ranili njenog supruga Dragomira i tada 11-godišnjeg sina Dragoljuba.

Za ovu tragediju niko nije odgovarao, iako je kasnije potvrđeno da su pripadnici EUFOR-a greškom napali Abazoviće jer su tražili sasvim drugu osobu. Morbidne su bile i tvrdnje pripadnika međunarodnih “mirovnih snaga” da su pucali u samoodbrani jer je nepobitno utvrđeno da ni pokojna Rada, ni njen suprug i sin na njih nisu ispalili ni metka.

Nažalost, to nije kraj nepravde jer je preživjelim članovima porodice Abazović uskraćeno pravo na bilo kakvu žalbu zbog stradanja, kao i na traženje odštete jer su se “mirovnjaci” sakrili iza Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, tj. Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim su pripadnici raznih IFOR-a, SFOR-ova, EUFOR-a i ostalih abolirani od bilo kakvih posljedica za svoje postupke. Drugim riječima, imaju/imali su mandat da nekažnjeno ubijaju žene i djecu i da za to apsolutno nikome ne odgovaraju.

Na sreću, oni više nemaju nikakvu ulogu u BiH, ali neprebolnu ranu porodice Abazović i gubitak majke i supruge niko ne može da nadoknadi. A ruku na srce, niko se pretjerano i ne trudi.

Za proteklih 13 godina poneki domaći političar se, obavezno u izbornoj godini, znao sjetiti ove porodice, pa ih posjetiti o Božiću i donijeti božićnu pečenicu, a od EUFOR-a nikada nisu dobili ni šturo saopštenje u kojem bi bar kurtoazno izrazili žaljenje zbog “tragične greške”.

Čudi što se OHR ili konkretno Valentin Incko nikako nije oglasio jer je njegov manir da izražava zabrinutost. U stvari, on praktično ništa drugo i ne radi, osim što prima više nego masnu platu i povremeno izrazi zabrinutost zbog ove ili one situacije.

Da ne bude zabune, nije ovo nikakav poziv Incku da nešto radi, već poruka da je OHR-u odavno istekao rok trajanja. A o gašenju OHR-a se ozbiljno počelo pričati taman negdje u vrijeme kada je brutalno ubijena Rada Abazović. Pokoj joj duši! Što i OHR-u želim!

Ministarka pravde najavila jedan od najvećih izazova za Srbiju u 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana