Za novog šefa nova fotelja

Svjetlana Šurlan

Kada dolazi novi direktor u preduzeće, zna se da će neko od radnika dobiti novu fotelju, odnosno onu na kojoj je dotadašnji direktor sjedio. Jer po automatizmu, s dolaskom novog šefa, prvo što bude kupljeno je nova fotelja, jer novi šef "ne može" i "ne ide" da sjedi u fotelji prethodnog.

Tako nije samo u preduzećima već i u opštinama, gradskim upravama, agencijama, direkcijama, institutima, ministarstvima i drugim organizacionim jedinicama kojih u BiH nimalo ne manjka.

U BiH ne manjka ni izbora, koje imamo svake dvije godine, a i češće kada "padne" načelnik opštine, a izbori su, zna se, prilika da se kupi još koja fotelja.

Tako institucije iz godine u godinu postaju opremljenije, kako foteljama, tako i radnim stolovima, različitim komodama i drugim vrstama namještaja, često i bespotrebnim tehničkim uređajima... O novim automobilima i novim kancelarijama nije potrebno ni pričati, zna se da stižu i oni jer, naravno, "neće se on/ona u njegovom/njenom autu voziti".

Besmisao ovog "običaja", za koji ne postoji pretpostavka da će ikada biti iskorijenjen, ogleda se i u činjenici da se od usta građana uzimaju milioni maraka dok istovremeno djecu liječimo telefonskim pozivima na skraćene brojeve i slanjem SMS poruka.

Tako su i nabavke u institucijama BiH lani odnijele čak 64,8 miliona KM. To su "kapitalni izdaci", od kojih se skoro polovina odnosi na nabavku građevina što je i opravdano jer bolje kupiti/napraviti zgradu, a ne pare trpati u tuđi džep, odnosno plaćati zakup.

Međutim, osim nabavke građevina, na nabavku "razne opreme" iskeširano je 25,5 miliona KM. Kupovane su pomenute fotelje, odnosno namještaj, vozila, elektronska oprema, kompjuterska oprema, oprema za prenos podataka i glasa, specijalna oprema, mašine, uređaji i alati, policijska oprema, laboratorijska oprema, fotografska oprema, te "ostala oprema".

Naravno da dobar dio toga treba, ali ovdje svakako ima i brojnih spornih nabavki, a to su utvrdili i revizori, koji iz godine u godinu ponavljaju isto. Međutim, riječ revizora onima koji "jednostavno moraju da kupe fotelju" ne znači ništa i neće značiti ništa dok ne budu adekvatno kažnjeni za takvo ponašanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana