Za koga školujemo medicinare

Danijela Bajić

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole počeo je juče širom Srpske, a ako je suditi prema onoj narodnoj da se po jutru dan prepoznaje, nimalo optimistična školska godina nije pred nama.

Prvog dana upisa odlikaši su, po običaju, pohrlili u medicinske škole i gimnazije, gdje su liste za svega nekoliko časova premašile upisnu kvotu, dok prijem dokumenata i danas traje.

Kako bi upisali neko od ova dva zanimanja mnogim đacima nije bilo teško ni da sat-dva prije otvaranja škole dođu i pred vratima čekaju da počne predaja dokumenata, jer se vode logikom da je, ako porane, veća šansa da će “upasti” u željenu školu.

Da đake i dalje privlači bijeli mantil najbolje govori podatak da je prvog dana u banjalučkoj Medicinskoj školi, gdje je planiran upis 192 učenika, dokumenta na startu predalo čak 268 svršenih osnovaca.

To je scenario koji se ponavlja već nekoliko godina, dok za pojedine četvorogodišnje i trogodišnje škole ne bude ni deset prijava, što nije dovoljno da se formira odjeljenje.

Mnogo toga se promijenilo posljednjih nekoliko godina, pa tako i motivi mnogih koji upisuju medicinsku školu.

Nažalost, taj poziv postao je sinonim za odlazak u inostranstvo. Proteklih godina stotine mladića i djevojaka koji su završili neka druga zanimanja prekvalifikovali su se i otišli u inostranstvo da rade kao njegovatelji za višestruko veće plate od ovdašnjih.

Koliko su medicinski tehničari i ljekari važan kadar i nikad ih nije dovoljno uvjerili smo za vrijeme pandemije virusa korona, kada se u Srpskoj tražio medicinar više, međutim ako đaci biraju medicinu kako bi po završetku otišli u inostranstvo, radost nam je kratkog daha.

S druge strane, gimnazijalci koji odustanu od fakulteta, a takvih je sigurno mnogo, kao i  ekonomski tehničari na posao čekaju oko pet godina. Dobar izbor nije ni mašinski tehničar, ukoliko se ne nastavi školovanje, jer na zaposlenje čekaju oko šest godina, ali zato  ugostiteljsko-kulinarski, zubno-stomatološki i tehničari računarstva na posao u prosjeku čekaju oko godinu dana.

Uzimajući sve to u obzir, roditelji, koji najviše utiču na izbor zanimanja, treba da savjetuju djecu da upisuju zanimanja sa kojima će moći da se zaposle, da sa svojih deset prstiju izdržavaju porodice i da nauče od čega može da se živi, a ne kako se najbrže stiže na biro za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana