Za kafane nema krize

Anita Janković Rečević
Za kafane nema krize

Na spisku potreba kojih se tokom kriznih vremena ljudi odriču po prioritetima kod prosječnog stanovnika Republike Srpske, generalno Balkana, kafanski užitak i ćaskanje sa društvom uz kafu ili čašicu rakije među posljednjim su stavkama tog spiska, nerijetko čak i poslije nekih egzistencijalnih potreba.

Pod ovim dijelom nebeskog svoda kafana je odvajkada imala važnu ulogu, a takav status zadržala je i danas. Među zidovima ugostiteljskih objekata nerijetko se sklapaju poslovi, rađaju prijateljstva, ljubavi, slavi, ali i tuguje. Sve po željama i potrebama ljudi. 

I upravo zbog te fleksibilnosti i spektra usluga koje ovdašnjem čovjeku pruža kafana potpuno je jasno zašto se mnogi ne žele odreći odlaska u tu svojevrsnu instituciju, čak i kad otanji novčanik.

Tome u prilog najbolje svjedoči činjenica da je prihod ugostitelja u Srpskoj prošle godine bio težak 64,12 miliona maraka, što im je donijelo zaradu od čak 9,82 miliona KM. Prema statističkim podacima ostvareni rezultat je više nego značajan, budući da su hoteli, restorani i kafići tokom 2022. godine ostvarili prihod od 50,07 miliona KM, dok je dobit iznosila nešto više od sedam miliona maraka. Godinu ranije, podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge govore da su, na osnovu finansijskih izvještaja, ugostitelji svoju kasu napunili sa 38,59 miliona maraka, ostvarivši tako dobit od 5,84 miliona KM. 

Zbog rekordne posjećenosti i rasta cijena ove godine očekuju pazar deblji i za 30 odsto. Ovakvi pozitivni trendovi u poslovanju ugostiteljskog sektora pokazuju da globalna ekonomska kriza na koju nisu imuna brojna proizvodna preduzeća u Srpskoj i BiH u velikom luku zaobilazi kafiće i restorane. Dok iz industrijskih i prehrambenih pogona izlazi sve manje robe, jer zapadno tržište skraćuje narudžbe, kod ugostitelja se po svemu sudeći tražio i traži sto više. 

Sa drugim privrednim granama dijele istu muku jedino kada je riječ o nedostatku radne snage, jer snažniju ekspanziju sektora usporava upravo manjak konobara i kuvara na tržištu rada, usljed čega su plate u toj branši značajno skočile i uveliko premašile republički prosjek. Pojedini poslodavci su ove godine bili primorani da uvedu neradnu nedjelju i kolektivni godišnji odmor u najudarnijim ljetnim terminima, što je umanjilo njihovu zaradu. Da su svi radili u onoj mjeri u kojoj i ima posla, godišnji bilansi bi bili u još većem plusu. Visoka dobit ove branše motiv je građanima da se bave ovim poslom, što je vidljivo i po broju ugostiteljskih lokala koji niču na svakom ćošku. Za našu ekonomiju bi daleko bolje bilo da otvaraju preduzeća, ali kad već to nije moguće, neka bar imamo kafane. Sigurno da tu obaramo evropske standarde. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Tiho, tiše
Tiho, tiše
Turista ima, para nigdje
Turista ima, para nigdje
Balkanski špijun
Balkanski špijun
Prljava igra
Prljava igra
Kad nada tinja
Kad nada tinja
Mirotvorac
Mirotvorac
Željeznička tuga
Željeznička tuga
Drogirana Evropa
Drogirana Evropa
Juriš na “Temu”
Juriš na “Temu”
Oprezno za volanom
Oprezno za volanom
Kad maske izblijede
Kad maske izblijede
Draško i PDP
Draško i PDP
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana