Za inspektora zakon ne važi

Milijana Latinović

Da zakoni ne važe podjednako za sve, potvrđuje primjer iz Kotor Varoša gdje duže od godinu ekološki inspektor Petko Čupić uzurpira potkrovlje zgrade i mimo saglasnosti svih stanara i bez građevinske dozvole gradi prostoriju za vlastite potrebe.

Planove mu nisu pomrsila ni rješenja kolega inspektora prema kojima je već odavno trebalo sve da ukloni i vrati u prvobitno stanje. Međutim, on za zakon i propise očigledno ne mari, pa nastavlja po svome.

Poražavajuća je činjenica što je riječ o čovjeku koji bi trebalo da, s obzirom na funkciju koju obavlja, poštuje svako slovo zakona i onima koji to ne čine ukaže na propuste, ili napiše kaznu. Naprotiv, bahatim ponašanjem ne samo da krši zakon, već blati i profesiju. I sigurno da ovo nije usamljen primjer i da je ovakvih i sličnih “inspektora” mnogo širom Republike Srpske.

S obzirom na to koliko već traje saga sa ekološkim inspektorom, a nadležni uprkos jasnim odredbama zakona odlažu oštrije sankcije, očigledno je da su na sceni dvostruki aršini i da lokalna inspekcija nerado “udara” na kolegu. Jer, da je kojim slučajem riječ o “običnom smrtniku”, takvu situaciju bi riješili vjerovatno dok lupiš dlanom o dlan. A zakon je za sve isti, ili bi bar trebalo da bude.

Krajnje je vrijeme da se svaka ustanova, institucija i preduzeće pozabave prvo svojim kadrovima i da iz vlastitih redova otjeraju one koji urušavaju ugled profesije i institucije u kojoj su zaposleni. Previše je nezaposlenih na biroima koji jedva čekaju da dobiju priliku da rade i sa svojih deset prstiju pošteno zarade za koru hljeba.

Mnogo je i mladih koji su godine probdjeli nad knjigom, nanizali desetke u indekse, a nikada, nažalost, nisu dobili šansu da pokažu stečeno znanje i umijeće, jer su pojedine fotelje odavno rezervisane za neke podobnije. Iako spremni da se uhvate u koštac sa izazovima koje donosi posao, nisu imali izbora već da sa koferom u ruci sreću potraže u bijelom svijetu. Jer tamo u Evropi, kojoj toliko trčimo u zagrljaj, svako nepoštovanje zakona se najozbiljnije kažnjava, a mi smo očigledno svakim danom korak dalje od svega evropskog i ne preostaje nam ništa drugo nego da pjevušimo Balaševića: “Putuj, Evropo, nemoj više čekati na nas...”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana