Za državu, protiv naroda

Aleksandar Stojanović

Odlukom Centralne izborne komisije ranije ove godine poništeni su izbori u Doboju i Srebrenici, a juče odlukom visokog predstavnika BiH Valentina Incka poništen je prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara. Iako, na prvi pogled, dva odvojena slučaja, oni su u svojoj suštini veoma slični i najbolji su odraz stanja u BiH i stepena demokratije.

Obje odluke su po svojoj prirodi intervencionističke, jer je o riječ o tijelima, zakonski predviđenim i nametnutim, koji su sebi dali za pravo da u ime naroda, a sve pod izgovorom “za prosperitet i bolje uređenje BiH”, donose odluke kako bi doprinijeli demokratičnosti sistema u BiH. Tako je osnova djelovanja postala “za državu, protiv naroda”.

Nivo demokratije u oba entiteta je katastrofalan, od završetka rata sve do današnjih dana ne postoji politička partija ili pojedinac koji nije koristio izborni inžinjering ili neki od provjerenih metoda izbornih prevara, a najveći krivac za to je upravo međunarodna zajednica koja sada pokušava da drži lekcije i časove o volji naroda i njenom značaju. Tako da ispravljanje krive Drine i pokušaj zavođenja demokratskih principa u ova tri grada/opštine predstavlja posprdno izrugivanje svakom građaninu u BiH.

Kompletan izborni proces, od početka do kraja bio je toliko smušen, nespretan i loš da je bilo bolje da se izbori uopšte ne održe. Samo pomjeranje izbora uticalo je na to da mnoge lokalne zajednice u 2021. godinu uđu sa privremenim finansiranjem, dakle uticala je na njihovo funkcionisanje, a ova o poništavanju izbora u Srebrenici i Mostaru na površinu je izbacila mnoge manjkavosti sistema u BiH.

Kako to u BiH vrlo često biva, svi se pitaju gdje nabaviti pare, a na pomen para krene se sa prebacivanjem nadležnosti sa jedne institucije na drugo. Dalje, odjavljivanje prebivališta u Srebrenici od strane 200 Bošnjaka pokazala je da birački spiskovi nemaju nikakve veze sa stvarnim stanjem i da su oni najveći izvor izbornih prevara.

O slučaju Mostara je rečeno i previše i postoji apsolutna saglasnost da je grad na Neretvi i nakon 12 godina bez izbora ostao grad slučaj. Iako je od prvog trenutka bilo jasno da je na dan izbora bilo toliko prevara da su se i sami organizatori istih zbunili, međunarodna zajednica i CIK su zatvorili oči i slavodobitno proglasili pobjedu demokratije. Ta “pobjeda” je krunisana jučerašnjom intervencijom Valentina Incka, koji na odlasku iz BiH ostaje upamćen bar po nečemu i građani će, možda, dobiti gradonačelnika kojeg je izabrao jedan strani diplomata. Jer, kako Mostarci mogu znati bolje od Austrijanca šta valja?

Sve ovo ukazuje, iako svi žele da vjeruju i nadaju se da to nije tačno, da su sličnosti između ova dva slučaja samo plod slučajnosti i da nisu rezultat iste politike. Svaki pokušaj stvaranja BiH po ustrojstvu zamišljenom od strane pojedinaca ili manjih grupa, ovu napaćenu i duboku podijeljenu zemlju vode u sukobe. Incko, kao potomak prošlih okupatora, trebao je da nauči lekcije iz prošlosti. A CIK? Isto kao i Incko, bez obzira što nisu Austrijanci, Mađari ili Turci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana