Vukovci postaju prošlost

Anita Janković-Rečević

Slavnom Vukovom diplomom ove godine se u Srpskoj okitilo daleko manje učenika nego prethodnih godina, a knjižica ispunjena samim peticama đacima je prestala biti važna.

Pedagoški stručnjaci ističu da djeca sve više gube ambiciju i potcjenjuju znanje, pa je u školskim klupama svakim danom sve manje onih koji su spremni da zagriju stolicu i okite se titulom izuzetnog đaka. Zašto djeca manje uče i nonšalantnije se odnose prema školskim obavezama, pitanje je koje svi treba sebi da postavimo, jer bez obrazovane omladine ova zemlja nema bog zna kakvih izgleda za budućnost. Ipak, možda djeci ne treba ni zamjeriti, jer veliki broj njih poučen iskustvima svojih roditelja, koji su na fakultetima ostavljali godine uloženog truda i odricali se svega i svačega zarad diplome, danas obavljaju trećerazredne poslove da bi ih prehranili.

Najmlađi jasno vide da je mnogo visokoobrazovanih među njihovim rođacima, kumovima i komšijama koji rade za mizerne plate, nerijetko i po 10, 12 sati na dan, bez prijave i radničkih prava, za razliku od bauštelaca, koji su se za zanatom otisnuli u Njemačku i druge zapadne zemlje, pa sada olako grade vile i voze bijesne automobile. Vođeni tom logikom, razumljivi su razlozi zbog kojih im škola postaje omražena i što je sve manje onih koji su spremni da se bore za Vukovu diplomu, povelju đačke izuzetnosti.

S truge strane, činjenica da je u svjedočanstvima sve manje petica budi nadu da se posrnuli obrazovni sistem polako diže na noge, jer su brojni stručnjaci godinama upozoravali na hiperprodukciju vukovaca. Poremećen sistem vrijednosti koji je vladao posljednjih godina i u kojem su mnogim odlikašima zaključivane petice samo da bi bili vukovci, ozbiljno je prijetio da uništi obrazovanje, jer su najbolje ocijene nerijetko bile samo mrtav broj na papiru. U nekim školama petice su se dobijale bez ikakvog kriterijuma, gdje je od znanja bilo bitnije ko su roditelji učenika.

Postojanje visokih kriterijuma svakako je obaveza školstva, ali političari koji nam svakodnevno kroje sudbinu trebalo bi da se pozabave nemotivisanim đacima i kroz primjere im pokažu da znanje i obrazovanje vrijedi. Treba da im objasne da se trud u školskoj klipu i te kako može ispatili i naplatiti u radnom vijeku. To se može postići samo stvaranjem većeg broja radnih mjesta, uređenjem radničkih prava i ukidanjem rada na crno, a kako sada stvari stoje, najmlađi će još dugo izbjegavati da zagriju stolicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana