Vukovarski haos

Vedrana Kulaga Simić

Stara izreka kaže da se po jutru dan poznaje, a Vukovar će jučerašnje jutro još dugo pamtiti i sve komadiće razbijenih dvojezičnih tabli tek postavljenih na ulazima u zgrade javnih institucija na kojima se, pored latinice, pojavila i toliko omražena ćirilica.

Iako od posljednjeg rata na prostorima bivše Jugoslavije polako prolaze dvije decenije, mržnja je i dalje duboko ukorijenjena. Ona i dalje metastazira u usijanim glavama ekstremističkih grupa kojima smeta sve što ima veze sa Srbima, što je jasno demonstrirano na vukovarskim ulicama.

I to sve zbog ćirilice! Ona je krivac za haos na ulicama zbog kojeg se Srbi koji su ostali da žive u Hrvatskoj i grade svoje živote iznova, nadajući se da će ipak biti bolje, ponovo osjećaju nepoželjnima.

Kulminacija ekstremizma okorjelih desničara i ratnih veterana pokazala je, međutim, da je još rano za takvo što i da Srbi još nisu ni blizu sna o ravnopravnosti u Hrvatskoj, koja broji svoje prve mjesece članstva u evropskoj porodici država.

Poslije strašnih slika iz Vukovara koje su obišle svijet jedina nada je da su one stigle i do nadležnih institucija koje imaju moć i snagu da zaštite svoje stanovnike, bez obzira na to koje su vjere i nacije. Vlasti u Hrvatskoj, poslije sumornog vukovarskog jutra, sada su na ozbiljnom testu da obezbijede toliko obećavana prava Srbima, ali i da se obračunaju sa ekstremistima.

Na to ih obavezuje i Ustavni zakon o zaštiti prava nacionalnih zajednica i manjina koji su sami donijeli. A on je jasan - svaka nacionalna manjina koja čini više od trećine stanovništva lokalne samouprave ima pravo da na njenom jeziku i pismu budu postavljeni javni natpisi i oznake.

Testovi odlučnosti za hrvatsku vlast da zaštite ustavni poredak koji će uslijediti idućih dana su ključni, jer su ekstremisti okupljeni u Štabu za odbranu Vukovara javno zaprijetili da ćirilica nema mjesta u njihovom gradu. Javno su pozvali i ostale "patriote" da im se pridruže i borbi protiv tog srpskog "zla". A ko zna koliko još ima njihovih istomišljenika i kakva će osvanuti iduća vukovarska jutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana