Vukanović vs Vučurević

Ratomir Mijanović

Vrhunac neprofesionalizma ili kulminacija oktobarskih izbora - pitanje je sad. Ovako Trebinjci gledaju na duel koji su, sve su prilike, tek započeli gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i nesuđeni gradonačelnik, ponovo novinar, Nebojša Vukanović.

Vukanović je jedinstven primjer u Republici Srpskoj, rekli bi "dva u jednom" i novinara i političara. Ako to nije sukob interesa, onda, barem ćete priznati, nije baš etično...

Poslije neuspjele bitke za gradonačelnika Trebinja u oktobru prošle godine, malo novinar, malo političar Vukanović neuspješno pokušava da balansira između dvije profesije, koje same sebe isključuju!

Sukobljavanje sa svojim političkim protivnicima, u ovom slučaju kandidatom koalicije "Zajedno za Trebinje" Slavkom Vučurevićem na proteklim izborima, iz političke arene Vukanović je prenio na medijsku scenu.

Svi u Trebinju se sjećaju koliko je u kampanji palo teških riječi sa strane svakog kandidata, ali posebno između Vučurevića i Vukanovića. Onda je Vučurević pobijedio i postao gradonačelnik. Vukanović je izgubio i odledio novinarski status.

I sve je ostalo isto, samo su uloge promijenjene. Novinar/političar Vukanović pod okriljem slobode medija, iza koje u društvima u tranziciji svašta može da stane, nastavio je borbu sa svojim protivkandidatom na izborima.

U toj borbi on ne koristi novinarski jezik i novinarske standarde, ne postavlja novinarska pitanja... on jednostavno, kao što je činio u predizbornoj kampanji, ukršta različite političke stavove, napada, vrijeđa... samo ovoga puta u ulozi novinara, a ne protivkandidata.

Zna li Nebojša Vukanović razliku između novinarstva i politike? Da li zna da ne može istovremeno kao novinar da bude političar i obrnuto? Zbog čega profesija dozvoljava da joj ovim presedanom pravi štetu i ruši pravila igre? 

Kandidat Vukanović očigledno ne može da se pomiri sa izbornim porazom, pa novinar Vukanović novoizabranog gradonačelnika ne pita, ne pokušava da sazna, ne sluša... nego optužuje, nasrće, napada... Do kulminacije je došlo kada je Vučurević na pres-konferenciji bacio diktafon. 

I gdje je onda istina? Ne bi se reklo da je negdje između.

Istina je britka i može biti samo jedna.

U najmanju ruku nije moralno da novinar malo bude novinar, a malo političar. Nije moralno da se protivkandidat krije iza profesije i slobode medija i postizborno se obračunava sa protivkandidatom. A upravo to čini Vukanović.

Umjesto kao novinar (kada je već ponovo to postao) Vukanović se ponaša kao ostrašćeni poraženi političar. I jasno dokazuje da je to što on radi zloupotreba i profesije i slobode medija. Ali, bogami, i da smo svi skupa daleko od demokratije i standarda demokratskog društva.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana