Vuci siti, a ovce na broju

Nebojša Tomašević
Vuci siti, a ovce na broju

Građani Republike Srpske sada mogu uživati u novom doživljaju - svježem udaru na njihove džepove pod izgovorom povećanja minimalca! Tako se u ovom slučaju obistinila ona narodna: "Vuci siti, a ovce na broju" i ispade da smo svi na dobitku, ali kada bismo se lagali. Država je dobila više para, radnici 200 KM, koje im je, doduše, unaprijed pojela inflacija. Pojedinima će baš toliko manje stići u koverti, tako da su vuci dobro siti, a ovce na broju samo na papiru.

Kako kažu predstavnici potrošača, povećanje minimalca izazvalo je briljantan potez gazda i gazdurina koji su pronašli savršen izgovor za podizanje cijena, jer sad, Bože moj, radnika umjesto 700 plaćaju 900 KM. No, kada uzmemo u obzir da je sindikalna potrošačka korpa za decembar lani iznosila 2.554,57 KM, jasno je da novi minimalac za potlačene građane nije čak ni slamka spasa. Dok je plata povećana za 200 KM, cijene su skočile skoro duplo i samo od najave minimalca, koji mnogi još nisu ni dobili, prodavci i pekari koji nam spremaju hljeb naš nasušni odlučili su se na olimpijski skok cijenama, s povećanjem od 10 do 20 pfeniga. Građani su na ivici egzistencije, luksuz je postalo pojesti burek i jogurt, a kamo li, ne daj, Bože, zalutati u kakav restoran. Mnogi se s nostalgijom sjećaju prethodnih vremena, kada su za 10 KM mogli da ručaju u restoranu i popiju pivo, a sada za isti iznos jedva mogu da pojedu burek i plate autobusku kartu do kuće i nazad. Uzgred i autobuska karta je posljednjih godina više puta poskupjela pa je za one koji žive u predgrađima našeg velelepnog grada potrebno osam maraka da odu i dođu i da ništa ne stave u usta.

Prema statističkim podacima samo u devetom mjesecu 2023. cijene su porasle za 0,8 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a ako bi se ovome dodala poskupljenja nakon "uvođenja minimalca" taj indeks bi mogao biti dosta veći. Cijene u Srpskoj i BiH divljaju posljednjih pet godina i idu zečevim skokovima, dok se plata povećava puževim korakom i to od onog puža golaća. Poslije korone, rata u Ukrajini i u pojasu Gaze prodavci su ponovo počeli da love u mutnom, jer im je veći minimalac dao novi razlog da nam stežu cjenovni svilen gajtan oko vrata. Može im se, jer znaju da je malo vjerovatno da će biti istrage ko je zaista imao problema u poslovanju zbog poskupljenja sirovina i smanjenja inostranih ugovora, a ko se odlučio da neosnovano dublje zavuče ruku u džepove sugrađana. Država, koja punih usta brige o nama, najavljuje brojne mjere zaštite najslabijih dobila je što je željela, odnosno više novca od poreza i doprinosa. Razlika je ogromna kada ih plaćate na 700 ili 900 maraka.

Milioni od naših plata na osnovu većih poreza sada će samo zakrpiti finansijske rupe u budžetu da bi se mogli hvaliti finansijskom stabilnošću. Ruku na srce ne treba zaboraviti da je Vlada donijela uredbu o ograničenju cijena osnovnih životnih namirnica i najavila oštrije kontrole. Ostaje da se vidi da li će to donijeti bar malo popuštanje svilenog gajtana cijena oko vrata građana. Sudeći prema već uočenoj praksi da pekari u hljeb čija je cijena ograničena dodaju razne aditive (koji su pri tome mnogi nezdravi) samo da bi bio skuplji, svileni gajtan stezaće se sve više i više. Ne lipši, magarče, do zelene trave!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana