VSTS

Svjetlana Tadić
VSTS

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH u pravom je smislu riječi visoki - imaju visoke plate, troškove za telefone, komunalije, visoke strane donacije, a i podržava ih visoki predstavnik u BiH.

Sve je u skladu sa nazivom. Zaposleni ne žele da se to naruši, jer kako će onda opravdati svoj naziv "visoki", pa se tako trude da budu i na visokom mjestu negativne skale realizacije svojih aktivnosti.

Nekima je smiješno, a nekima pak žalosno, što takve institucije još postoje na nivou BiH. Svi se slažu da služe za trošenje para i sprovođenje tamo nekih strategija i akcionih planova od kojih obični građani nemaju ama baš nikakve koristi.

VSTS je tokom prošle godine potrošio iz budžeta BiH oko 6,5 miliona maraka, a od stranih donatora dobio je još oko devet miliona.

Plate je isplaćivao onako kako je planirao, a naknade povećao i to ukupno za prošlu godinu za oko 77.000 maraka. Na taj način VSTS se pobrinuo da u budžetu slučajno ne ostane ništa od para koje su im namijenjene, jer bi to onda za sobom povuklo pitanje da li im i trebaju, pa bi im se umanjila sredstva za iduću godinu.

Takve "visoke" institucije vjerovatno su veoma zadovoljne time što postoji stavka naknade, čija je rastezljivost tolika da može da izvuče i posljednji fening koji je višak.

Ali, nisu se samo naknade povećavale, rebalans je VSTS-u omogućio trošenja veća od planiranih i na pozicijama putovanja, gdje su inkasirali 225.906 maraka, a telefonski, poštanski, te računi za struju i komunalije stajali su VSTS skoro 200.000 maraka.

Iako su imali putne troškove, u VSTS-u su i na usluge prevoza i goriva potrošili dodatnih 50.478 maraka ili 6.000 maraka više nego što je na početku 2010. godine planirano.

Zauzetost trošenjem "omela" je radnike VSTS-a da izvršavaju svoje aktivnosti, pa je tako od ukupno 242 planirane aktivnosti u okviru Strategije za reformu sektora pravde u BiH realizovano tek pola.

U okviru ove strategije planirano je i smanjenje zaostalih predmeta, a rezultat koji je VSTS napravio je da je za godinu dana smanjio taj broj za svega tri odsto.

Sva rasipanja para ne bi bila strašna da je VSTS radio ono za šta je osnovan, plaćen i odgovoran.

Ovako ostaje šteta koju trpe građani, a to je neefikasno, zavisno i korumpirano pravosuđe i naravno VSTS-ova težnja "visokim" standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana