VSTS

Svjetlana Tadić
VSTS

Visoki sudski i tužilački savjet BiH radi protiv interesa Republike Srpske, VSTS ruši ustavni poredak RS i BiH, VSTS je unutar sebe podijeljen, VSTS je neophodno raspustiti, riječi su zvaničnika i pravnih stručnjaka iz Republike Srpske posljednjih dana.

Zašto? Zato što već treći put u VSTS-u propada konkurs za glavnog tužioca Republičkog tužilaštva Srpske, zato što je i protiv saglasnosti RS na mjesto predsjednika Suda BiH imenovana Meddžida Kreso, zato što VSTS svojim radom opstruiše rad pravosudnih organa RS, neki su od mnogobrojnih odgovora.

Šta se zapravo krije iza svega? Politička igra "ja ću tebi", "ti ćeš meni" i slične opcije zadovoljavanja interesa različitih grupa, naroda, visokih predstavnika, međunarodne zajednice.

Nedopustivo je da jedno državno tijelo, kao što je VSTS ne može da se izdigne iznad svega toga, te da dvije i po godine nije u stanju da izabere glavnog tužioca Republike Srpske.

U sva tri propala konkursa razlog VSTS-a je bio isti, kandidat nije dobio podršku, iako je ispunjavao sve uslove. Pravim riječima rečeno, kandidat nije bio po volji bošnjačkih članova i stranaca.

Hajde što VSTS ne može da bude iznad političkih igara, već što ne može ni da se organizuje na pravi način, pa da ravnomjerno rasporedi rukovodeće pozicije u pravosuđu, naravno po etničkoj pripadnosti, da bi svi bili srećni, a "ovce" na broju.

Kalkulacije, a ne tačke izbora i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija su na dnevnom redu VSTS-a već odavno. To nije ništa drugo nego rezultat njihove uloge u zastupanju političkih interesa onih grupa kojima je cilj pad Republike Srpske u svakom pogledu.

Poziv ministra pravde RS Džerarda Selmana da se ovakvo visoko, ali ne i tužilačko vijeće raspusti, treba shvatiti veoma ozbiljno. Jer to je ono što bi, poslije svih neuspjelih pokušaja da se ova institucija "dozove" pameti, bio najbolji potez.

Neka neko stane u kraj instituciji koju plaćaju svi građani BiH, a koja ne služi nijednom građaninu ove zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana