VSTS na visokoj nozi

Svjetlana Tadić
VSTS na visokoj nozi

Visoko, visoko, visoko..., rekao bi svako na spomen zarade od 10.000 maraka mjesečno. Riječju visoko mogla bi da se opiše i naknada od 100 evra za službeno putovanje, na kojem je sve plaćeno, a visoka je i institucija u kojoj važe ta pravila.

Ta institucija je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH, za koji nije uopšte čudo što nosi upravo taj naziv, jer drugačije ime im ne bi ni odgovaralo. Odlika mnogih članova VSTS-a je život na visokoj nozi, rekao bi svaki stanovnik ove naše države koji prima prosječnu platu i ne može ni da sanja da će jednog dana imati par hiljada za svoj mukotrpan mjesečni rad.

Udruženje sudija RS tvrdi da profesionalni članovi VSTS-a mjesečno zarade od 7.000 do 10.000 maraka, dok ostali članovi imaju po osnovu plata i naknada primanja od 5.000 do 9.000 maraka.

Tvrde da predsjednik VSTS-a Milorad Novković, dva potpredsjednika i član Savjeta iz Brčko distrikta zarađuju 4.500 KM mjesečno, a pored toga primaju od 3.000 do 4.000 maraka u institucijama iz kojih su došli, a u kojima, u stvari, ne rade. Njihov posao u Okružnom sudu Banjaluka, Opštinskom sudu Sarajevo, Kantonalnom tužilaštvu Zenica, te u Apelacionom sudu Brčko obavljaju neki drugi ljudi, koji takođe za to primaju platu.

Ostali članovi Savjeta, koji su povremeno u VSTS-u, za svoj angažman dobijaju dnevno naknadu od čak 200 maraka.

Dobro upućeni tvrde da ovi članovi VSTS-a sami iniciraju određene nepotrebne sastanke, samo da bi boravili u ovoj instituciji, a i kako ne bi, kada dnevno inkasiraju 200 KM. Za taj iznos prosječan radnik radi sedam dana minimalno po osam časova, dok radnik "na visokom" za to održi jedan sastanak.

Osim toga, ovi članovi na svojim matičnim radnim mjestima primaju od 3.500 do 5.000 maraka mjesečno.

Da li je to moralno u ovoj zemlji, zapitali su se u Udruženju sudija, i ne samo oni, pita se to svako u ovoj zemlji, svako ko nije član VSTS-a.

Plus po plus, dolazi se do od 5.000 do 9.000 maraka za obične, a od 7.000 do 10.000 KM za profesionalne članove VSTS-a.

Kada se svemu dodaju različite dnevnice za sve i svašta, ispada da članovi VSTS-a dnevno zarade oko 500 KM, što je mjesečni budžet većine četvoročlanih porodica u ovoj zemlji.

Da li su moralne te osobe, koje sve to znaju, a opet same sebi donesu odluku da ostvaruju ovakva primanja?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana