VSTS i pravosuđe

Goran Maunaga

VSTS se pretvorio u neformalni centar moći, koji račune polaže više stranim donatorima nego domaćim poreskim obveznicima. U takvoj situaciji sudije i tužioci, izuzev časnih pojedinaca, se često ne miješaju u svoj posao jer imaju druge prioritete

Kad bi bilo moguće precizno rangiranje, nešto poput statistike, o odgovornosti i krivici onih koji su "najzaslužniji" za visok stepen korumpiranosti društva, nesumnjivo je da bi visoko mjesto na toj listi u BiH zauzeli tužioci i sudije.

U prilog tome govore činjenice o načinu dugogodišnjeg rada i funkcionisanja pravosudnih institucija, kojima ni brojne reforme, ni spiskani milioni nisu mogli pomoći. Pokazali su to i podaci Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), kao svjedoci nerada tužilaštva i sudova. Za to je upravo najodgovorniji VSTS, koji je zadužen za imenovanje sudija i tužilaca, ali i za njihovo kažnjavanje ukoliko svoj posao ne obavljaju pošteno.

VSTS se, međutim, pretvorio u neformalni centar moći, koji račune polaže više stranim donatorima nego domaćim poreskim obveznicima. VSTS se pokazao kao institucija koja je nekompetentna da upravlja pravosudnim sistemom i da napravi nezavisne institucije u koje se svi kunu. Tome je u najvećoj mjeri doprinio međunarodni činovnik koji vedri i oblači VSTS-om, a time posredno i cijelim pravosudnim sistemom.

U takvoj situaciji sudije i tužioci, izuzev časnih pojedinaca, se često ne miješaju u svoj posao jer imaju druge prioritete. Sve dok je tako, ne može se ni sanjati borba protiv kriminala i korupcije koja bi trebalo da im je prvi prioritet.

Iako postoje svi zakonski uslovi za to, sudije i tužioci izgovor za neobavljeni posao potražiće u navodnom nepostojanju političke volje. Sada, kad je predsjednik RS, koji godinama ističe nezadovoljstvo radom pravosudnog sistema, otvoreno zatražio borbu protiv korupcije i kriminala naglasivši da tu borbu niko na političkom nivou ne smije zaustaviti, biće interesantno posmatrati šta će učiniti VSTS, tužioci i sudije koji su do sada uvijek posezali za tim adutom.

Jedina nada je da bi uskoro, kao rezultat političkog dogovora, trebalo da budu usvojene izmjene i dopune Zakona o VSTS-u. Konačno će tužioci biti, na evropski način, birani u zakonodavnim organima i odgovaraće narodnim poslanicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana