Vrućina (ni)je ista za sve

Anita Janković-Rečević

Zaposleni u pojedinim sudovima i tužilaštvima u Banjaluci pušteni su juče kući dva sata prije isteka radnog vremena zbog "otežanih" uslova rada prouzrokovanih tropskim vrućinama koje su ovih dana zahvatile RS.

Ponašajući se kao da nemaju na hiljade tužbi i žalbi po ladicama koje godinama skupljaju prašinu i čekaju dan kada će biti presuđene - šefovi su odlučili i zajedno sa sekretaricama, daktilografima, sudijama, tužiocima i advokatima dali petama vjetra i istrčali iz kancelarija, jer, u gradu je vruće. A ko god je bar jednom kročio u pravosudne zgrade ili makar prošao pored njih, opazio je da zaposleni uživaju sav komfor i udobnost. Kancelarije su mahom klimatizovane, pa se nameće logično pitanje kakvi su to "otežani" uslovi na otprilike 19 stepeni, na koliko klime rashlade?

A rashlađene prostorije nisu jedine prednosti državnog posla za mnoge radnike. Tu su redovna plata, slobodni dani, razni bonusi i beneficije, koje većina onih koji nisu imali tu sreću da rade u državnim službama mogu samo da sanjaju.

I kad se sve to sabere i oduzme, nije ni čudo što smo zemlja administracije u kojoj dijete čim zaplače poželi na državne jasle. Sve je to, izgleda, malo šefovima sudova i tužilaštava pa su odlučili da svoju bahatost izjednače sa temperaturama.

Dok oni mogu kako hoće, a izgleda i dokle hoće, radnici u privatnom sektoru Boga mole samo da rade. Ma koliko im smetali kiša, grad, snijeg i tropske vrućine, oni nemaju pravo na žalbu, a ako se i požale zna se šta im sljeduje - slobodno mjesto na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Tako da na kraju neće ni razmatrati opciju da odustanu, jer, raditi se mora.

Građevinci, pekari, mesari, putari, roštilj majstori, vozači i trgovci juče su se znojili i padali u nesvijest radeći na tropskim vrelinama po osam, deset, 12 sati ni ne računajući da će ih neko pitati imaju li snage i mogu li izdržati.

Treba neko u ovoj zemlji raditi, napuniti budžet i zaraditi plate onima koji ne žele da rade u klimatizovanim prostorijama "jer je napolju prevruće".

Na dvostruke aršine smo već navikli, pa i na pretjerivanje tamo gdje zaista nema potrebe. Ali neke stvari prelaze granice zdravog razuma.

I zato predlažem da pojedini državni službenici bar na jedan dan zamijene radna mjesta za stvarnim ranicima čiji znoj ovih dana para vazduh. Možda se tako i oni oznoje i pošteno zarade svoje visoke plate. A možda i shvate koliko su sretni što rade u uslovima više nego dostojnim čovjeka, pa u nekom narednom ljetnom periodu uspijemo dobiti informaciju ili završiti neki posao u sudu i poslije dva sata popodne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana