"Vrući" pregovori

Marijana Miljić Bjelovuk

Posljednji mjeseci u godini rezervisani su za najvažnije poslove, a to su svakako donošenje ekonomske politike i budžeta za iduću godinu.

Vlada RS, poslovna zajednica i sindikati već su se  fokusirali na usaglašavanje i donošenje ovih ključnih dokumenata, ali ako je suditi prema stavovima sve tri strane, čeka nas "deža ­vi".

Poslodavci će se, kao i do sada, zalagati za rasterećenje privrede kroz smanjenje nameta, razvoj privrede, podsticaje te reforme, dok će sindikati po staroj dobroj praksi prekopirati svoje zahtjeve o povećanju minimalca, poboljšanju radničkih prava, ali dodati i poneki novi zahtjev.

Očigledno je da su ova ključna dokumenta svake godine identična upravo zbog toga što se na rješavanju zahtjeva poslovne zajednice i sindikata malo ili nimalo ne radi. Poslodavci sigurno ne bi iz godine u godinu insistirali na smanjenju nameta da je nešto urađeno o tom pitanju, dok bi predstavnici radnika bar jedne godine odustali od zahtjeva za povećanje plata da se to dogodilo.

Dogovoru nimalo ne doprinosi i podignuta temperatura pri gotovo svakom susretu ove tri strane. Svjedoci smo višednevnih pregovora, napuštanja sastanaka, bojkota dogovora i sličnih već poznatih scenarija iz prethodnih godina.

Izvjesno je da se od toga, bar sa ovakvim pregovaračima, ne može pobjeći, ali bi ove godine, za razliku od prethodnih, i jedni i drugi i treći pred zajedničke susrete trebalo da se presaberu, ohlade glave i na zdrave noge postave pregovore od kojih umnogome zavisi kako će mnogi od nas iduće godine živjeti.

Jeste minimalna plata bitna, krucijalna, i baš zbog toga valja razgovorima o njoj dati dužno poštovanje, a međusobne optužbe ostaviti ispred vrata.

Jesu nameti za privredu takvi su kakvi jesu, ali sjesti za sto i pokušati naći drugo, bolje rješenje, konstruktivnim prijedlozima, jedini je način da se oni možda smanje, promijene, prilagode.

Stoga bi bilo veoma korisno da se socijalni partneri ove godine ponesu zrelo i odgovorno prema onima koje zastupaju, te u demokratskom duhu pokušaju naći zajednički jezik. Lupanje šakom o sto, očigledno, ne pali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana