Vrtlog iluzija

Vedrana Kulaga Simić

Dejtonskim mirovnim sporazumom stavljena je tačka na surovi rat na ovom dijelu Balkana. Sukob koji je odnio na hiljade i hiljade nedužnih života, koji je zavio u crno previše porodica na svim stranama u ovoj zemlji, koji je, zbog nečijih suludih političkih ideja devedesetih godina, pa i ranije, zauvijek obilježio narod na ovim prostorima.

I zato svako onaj ko se usudi da kaže da je taj Dejton luđačka košulja ove BiH, sasvim dovoljno govori o sebi, svojim željama, vizijama, pogledima. O tome da li mu je draži mir i ustavni okvir u kojem se, uz zdrav razum, može napredovati ili da ožive krvave slike s kraja prošlog vijeka.

Dejtonski sporazum je temelj na kojem počiva BiH. Dejtonski sporazum jeste u proteklim godinama mijenjan domaćim i stranim “aminovanjima”, ali je i dalje njegova osnova ista, a to je da je tog dana, kada je potpisan sporazum, BiH zemlja koju čine dva entiteta - Republika Srpska i FBiH i da su u njoj tri konstitutivna naroda - Srbi, Bošnjaci i Hrvati.

I stvarno je nevjerovatno da danas, gotovo tri decenije kasnije, mnogi još to nisu shvatili ili namjerno, svjesno ignorišu tu činjenicu, a sve da bi u miru, možda čak i “prodajom” istog, pokušali da ostvare sve ono što im nije u ratu pošlo za rukom. A to je tek suludo.

Ko može da napada nešto što je zaustavilo krvoproliće? Čak i riječima prizivati neko novo zveckanje oružjem? Ko normalan može imati pogled na budućnost kroz takve naočare?

BiH nije jednostavna zemlja. Prekomplikovana je, ali sve je lakše kada ima volje da se zajednički ide naprijed, zarad svih onih koji su i danas vjeruju da pod ovim dijelom neba ima neke budućnosti. Koji ne žele da stav ključ u bravu ognjišta i prepuste ih korovima i zubu vremena. Ali, u BiH nikada, od Dejtona, nije bilo lako.

Stalni su napadi na njene temelje. Nekada se čini da je na sceni takmičenje nekih domaćih i stranih, takozvanih zvaničnika i izaslanika, u tome ko će i na koji način jače poljuljati BiH, a onda za sve okriviti neke druge.

I to je ono što je najviše urušava jer sve dok svi ne budu svjesni toga da je potrebno da sva tri konstitutivna naroda, uz one koji se ne izjašnjavaju tako, budu jednaki. Svaki pokušaj dominacije ne može proći. Može, ali to je previsoka cijena. Dejton je jedini okvir koji ova zemlja u ovom trenutku ima. I to je treba da bude ispoštovano i poštovano na svakom koraku unutar nje, ali i kada se o BiH priča izvan njenih granica. Sve druge iluzije i paralelni svjetovi su, dok drugog zajedničkog dogovora ne bude, samo potpirivanje vatre, a mnogi će posegnuti za tim jer su pred nama još jedni izbori. Ali, ma koliko bila jaka želja za ostankom na zlata vrijednim funkcijama, mir, a uz njega i napredak uz poštovanje prvih, drugih, trećih i ostalih, su najzlatniji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana