Vrtlog bezumlja

Veljko Zeljković

Sve više građana, pogotovo onih u Evropi, ima sve učestalije egzistencijalne glavobolje kako preživjeti nametnuto izrežiranu solidarnost, te geopolitičke, novohladnoratovske i “gladnoratovske” igre.

 I dok globalno selo gori, svjetske birokrate - oni koji odlučuju o sudbini svojih kmetova koji imaju slobodu samo na papiru, svojim sve pohlepnijim i nerazumnijim potezima nastavljaju sa destabilizacijom dosadašnjeg svjetskog poretka, ali i privrednih tokova, zbog čega bi svijet mogao upasti u veliko živo blato secesije iz kojeg će teško izaći. 

Mnogi čak smatraju kako će biti dobro da nas samo ona pogodi, jer na globalnom horizontu već se naslućuju mnogo opasniji i razorniji olujni oblaci koji prijete da novčanice zbog sve veće inflacije i rasta cijena, pretvore u bezvrijedni papir kojim će se moći potpaliti samo vatra.

Najgore u svemu ovome jeste to što je kao prioritet postavljena politika, a ne ekonomija i opšta dobrobit ljudi. Umjesto toga, situacija oko Ukrajine se koristi za kreiranje savršene oluje koja bi trebalo da zbriše Rusiju. Kako stvari stoje, prije će nestati srednja klasa u Evropi, u kojoj bi čak i tuširanje i vožnja automobilom moglo postati luksuz. Što bi se reklo, “ko preživi, pričaće”.

U ovaj vrtlog uvlače se i one manje zemlje koje pokušavaju ostati neutralne i ono što trenutno nekako najviše zabrinjava jeste to što sve počinje da liči na period pred izbijanje Prvog svjetskog rata. NATO svoje snage u Evropi povećava za deset puta, Rusija se proglašava za najvećeg neprijatelja, a Kina narednim. I tako stoji u zvaničnim dokumentima ove vojne organizacije. Sve ove “strateške” odluke donose se u Vašingtonu i Londonu, koji iz bezbjedne udaljenosti posmatraju sve veću evropsku agoniju, koja prijeti da preraste u faustovsku tragediju.

Umjesto stabilizacije ekonomskih (ne)prilika, nastavlja se s donošenjem nerazumnih političkih odluka. To što litar goriva košta skoro kao i litar jestivog ulja - nije bitno. A zašto i bi kada velike naftne kompanije ostvaruju ekstra profite.

Još licemjernije jeste to što Evropa sada traži pomoć od Irana, Ekvadora i Libije, zemalja koje se godinama unazad nalaze na njenim crnim listama. 

U kom pravcu sve ovo ide najbolje se može vidjeti iz toga što BRIKS polako postaje sve ozbiljniji “protivnik” moćnom ekonomskom savezu G7. Ukoliko se njemu priključi i Iran, ali i Argentina, nastaće moćna ekonomska organizacija koja će bez problema parirati G7. U tom sendviču, Evropa će opet biti samo kolateralna šteta. Naravno i Ukrajina. Nažalost, dok je raznih Borelja i njemu sličnih, koji su poput lutaka na kanapu zapadne duboke države, Evropa nema nimalo svijetlu budućnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana