Vršnjačko nasilje

Dragana Orlović

Vršnjako nasilje je veoma osjetljiva i kompleksna tema, koja zahtijeva analizu više aspekata i poseban tretman prema žrtvama i počiniocima. Prisutno je oduvijek, ali u današnje moderno tehnološko doba, kada smo sa svih strana zatrpani mnoštvom informacija, teško je odrediti da li je u ekspanziji ili se samo više o njemu govori. Čini se da su jedino njegovi uzroci možda drugačiji nego nekada.

 

Tako danas nerijetko do nas stigne vijest da maloljetnici u školi maltretiraju vršnjaka samo zato što je siromašan. Ako ne vjerujete, upitajte nekog od prosvjetnih radnika kojeg poznajete. Ukoliko budu voljni da o tome pričaju, reći će vam. Poražavajuće je, ali istinito. Naši roditelji tvrde da toga nije bilo u njihovo vrijeme. Možda i jeste, ali vjerovatno ne u ovolikoj mjeri kao sada. Međutim, ako se ima na umu današnji sistem vrijednosti koji svuda oko nas, nažalost, normalizuje stravične klasne razlike, siromaštvo definiše kao lični poraz, a potrošnju pretvara u sredstvo komunikacije i samodefinisanja, onda ne treba da nas šokira fenomen stigmatizacije siromaštva u školama, pa čak i u vrtićima.

Sve više je nametnutih proizvoda među djecom koje je potrebno imati. Tu je i skupi i idealni svijet lažno prikazan na raznim društvenim mrežama, sa kojim roditelji polako gube maratonsku potrošačku trku.

Prije nekoliko dana potpisan je protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj. U tom dokumentu je istaknuto da u borbi protiv nasilja među djecom i mladima mora učestvovati kompletno društvo, od djece, njihovih roditelja, vaspitno-obrazovnih ustanova, do policije i socijalnih ustanova da bi bili dugoročno promovisani principi nenasilja, koje je preduslov kvalitetnog i bezbjednog odrastanja djece.

Protokolom je definisano i da škole imaju obavezu da žrtvi pruže savjetodavnu i stručnu pomoć, dok će oni koji počine nasilje biti pod stalnim nadzorom psihologa i pedagoga, a o njihovim postupcima, osim roditelja, koji će biti obavezni da učestvuju u savjetodavnim predavanjima, biće obaviješteni policija i centri za socijalni rad.

Škole će preventivno djelovati  uvođenjem video-nadzora, organizovanjem predavanja, radionica, priredbi, a u planu je i besplatna telefonska linija. Sve je detaljno isplanirano i posloženo tim protokolom, od kojeg se sada očekuje da ne bude tek samo još jedan potpisani dokument, zaboravljen poslije određenog vremena. Njegova realizacija je prijeko potrebna, ali za tu realizaciju smo odgovorni svi i jednako krivi ako ne bude uspješna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana