Vršnjačko nasilje

Anita Janković-Rečević

Vršnjačko nasilje, verbalno ili fizičko, sve je češće u školskim dvorištima i na ulicama RS, a većina djece iz straha da ne budu meta novih napada školskih kolega ćuti i trpi.

Međutim, postavlja se pitanje kako takvo ćutanje utiče na djecu, kakve posljedice ostavlja na njih i treba li da se roditelji zabrinu ako im dijete saopšti da je dobilo od školskog druga "jednu iza ušiju".

U ovakvim situacijama problem nastaje jer najveći broj odraslih nasilje među vršnjacima doživljava kao "dječije začkoljice" koje su kratkotrajnog daha.

U najvećem broju slučajeva krivicu za vršnjačko nasilje snosimo mi, odrasli, jer se prema takvim problemima često odnosimo kao da su dio odrastanja koje smo svi prošli i smatramo da će se sve razriješiti samo od sebe. Posebna krivica je na onim roditeljima koji djecu postiču da "obavezno uzvrate šamarom djetetu koje ih gurne ili mrko pogleda".  

Sve to dovodi do ozbiljnih situacija što potvrđuje i najnoviji slučaj u kojem je pet maloljetnica brutalno pretuklo i na najsvirepiji način ponizilo 14-godišnju djevojčicu iz Banjaluke. Ovaj ozbiljni fizički sukob u kojem je zbog "ljubavnih začkoljica" učenica devetog razreda šutirana nogama, udarana šakama i natjerana da ljubi cipele nasilnicima pokazuje da stvari izmiču kontroli. Ovaj slučaj je alarm da se o vršnjačkom nasilju mora govoriti na sav glas, čak i u situacijama najbanalnijeg verbalnog napada. 

Stručnjaci smatraju da učestali napadi na djecu mogu dovesti do ozbiljnih poremećaja u društvu jer nasilje u periodu odrastanja od djeteta nasilnika pravi konfliktnu odraslu osobu koja kasnije maltretira sopstvenu porodicu i sve oko sebe. S druge strane, dijete žrtva izrasta u bojažljivu, nepovjerljivu i nesigurnu osobu.   

Kako se takve stvari ne bi desile u budućnosti, cijelo društvo počevši od porodice, vrtića, škola, pa sve do  socijalnih ustanova mora se uhvatiti u koštac s ovim problemom.

Roditelji od najranijeg uzrasta djecu treba da uče da za nasilje ne postoji opravdan razlog, čak i u situacijama ako neko "zasluži" grubu riječ ili mnogo više. Udariti nekog samo je odraz naše nekulture i devijantnog ponašanja.

S druge strane, na institucijama u Srpskoj je da konstantno pokreću priču o ovom problemu i pronalaze adekvatne kazne za počinioce jer se samo od sebe ništa neće riješiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana