Vrijeme za rad

Vedrana Kulaga Simić

BiH bi, po svemu sudeći, do kraja ove godine trebalo da dobije novu vlast, a to joj svi žele već odavno, imajući u vidu da igra mačke i miša traje dugo, predugo.

Birači su već gotovo zaboravili i kada su birali nove poslanike na nivou BiH. Pamte samo blokadu kojoj je blokirana i njihova izborna volja, na koju imaju pravo po svim demokratskim propisima, pravilima i načelima.

Ipak, konačno je kompletiran novi saziv Savjeta ministara BiH. Poznato je ko je u raspodjeli plijena dobio koju poziciju, od ministarske do one zamjeničke. Većina je, aman, zadovoljna. Ima i onih koji nisu, ali to je sada do političke igre i do njih samih.

Odblokiranjem procesa formiranja vlasti, odnosno postizanjem dogovora o tim i drugim pozicijama i stvarima, otvorena su vrata za novu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH i to nakon dugo, dugo vremena. Može se reći da su možda i poslanici zaboravili kako izgleda parlamentarna sala, a ako jesu, prisjetiće se danas, kada pred njih dođu brojni sporazumi, među kojima su neki i požutjeli koliko dugo čekaju raspravu i eventualno zeleno svjetlo.

A riječ je o dokumentima čija vrijednost premašuje nekoliko miliona KM, a koja direktno čekaju brojni stanovnici Republike Srpske i FBiH jer, kako je najavljeno još davno, bez njihovog potpisa sve pada u vodu. Jedino što raste su penali koje će, ti isti stanovnici, indirektno da plaćaju iz svojih džepova. Međutim, ni to nije nepoznanica.

BiH, odnosno poreski obveznici, su u proteklim godinama “iskeširali” nekoliko desetina miliona maraka jer nadležni nisu uradili posao kako treba. Nisu na vrijeme povlačili novac, projekte nisu završavali kada je trebalo i tako dalje, i tako dalje.

Za tako nešto vjerovatno, nažalost, niko drugi neće snositi odgovornost jer je to riječ koja se možda i najviše pominje na nivou BiH, a koje, u suštini, najmanje ima u svakodnevnom radu.

Precizne podatke o ugovorima i sporazumima koji čekaju ratifikaciju i eventualnoj šteti koja je nastala jer na vrijeme nisu realizovani, traže i iz parlamentarne Komisije za spoljne poslove. Za dio dokumenata, dali su rok od dvije sedmice da im se dostave, a ostatak očekuju već danas.

I dok iz Ministarstva finansija i trezora obećavaju da im traženo biti i dostavljeno, svi novoizabrani predstavnici vlasti i budući zvaničnici institucija moraju da rade na podizanju odgovornosti.

To se neće moći popraviti preko noći, ali moraju djelima pokazati da oni žele bolje ovoj zemlji, kakva god da je ona.

Odnekud se mora krenuti, a isprazna priča koju slušamo godinama, odavno je samo pogrešan put kojim se krenulo. Vrijeme je za rad, a one koji to neće, u skladu sa zakonima, nadležnostima i ovlašćenjima, zna se gdje je izlaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana