Vrijeme provjera

Vedrana Kulaga Simić
Vrijeme provjera

Još jedna izborna kampanja, čiji će krajnji rezultat biti imena budućih čelnika u gradovima i opština Republike Srpske, privedena je kraju, a na biračima je da procijene i presude koji od kandidata je bio najuvjerljiviji te ko zaslužuje da zasjedne u glavne fotelje u svojim sredinama.

Ozbiljna, nasmijana i “naštimana”, počesto i preplanula lica sugrađana proteklih dana iskakala su na gotovo svakom koraku - na banderama, uličnim izlozima, društvenim mrežama i svim drugim internet stranicama, dok su se njihovi simpatizeri i sljedbenici maksimalno trudili da te sadržaje podijele po nekoliko stotina puta pa i više.

Izgleda u uvjerenju da će tako oni za koje lobiraju dobiti glas više, što  je u stvarnom životu mahom pogrešno, a isti slučaj su oni koji su u stanju da na jednom izlogu zalijepe deset istih plakata jednog kandidata za fotelju gradonačelnika ili odbornika.

Suština je da građani, odnosno birači vrlo dobro znaju one koji žele da im kroje kapu. Republika Srpska je mala zemlja pa tako i gradovi i opštine te je s te strane nekada i više nego jasno da plakat ili, ne daj bože, deset jedan do drugog, ne mogu da promijene njihov stav o ovoj ili onoj osobi jer obične ljude zanima ko će šta da uradi. Tačnije ko može da uradi ono što, čini se, u svojim programima olako napiše, a na tribinama još lakše poruči.

I to je suština, a kako su sugrađani doživjeli svoje komšije političare vidjeće se u nedjelju veče kad bude napravljen prvi presjek glasova i kasnije kada se sve sabere i podvuče crta.

S druge strane, u ovoj kampanji su se provjerena lica i ona koja teže ka tome mahom usmjerila na lokalne teme, probleme i potrebe lokalnih zajednica, dok su, takozvana, krupna nacionalna pitanja, koja su počesto u prošlosti bila skoro u prvom planu i u lokalnim kampanjama, ostala u drugom planu. I to, po mnogim ocjenama, potpuno gurnuta pod tepih za šta im se može dati i aplauz.

Jer lokal traži, prvenstveno, odgovore na otvorena pitanja u konkretnom gradu ili opštini i rješenja za bolje sutra svih onih koji u dobroj mjeri i zavise od toga kako se političari na vlasti odnose prema sugrađanima koji su prije četiri ili više godina pokazali da im vjeruju.

Uglavnom, na kampanju je stavljena tačka. Rečeno je što je rečeno. Obećanja je dato ne zna im se broj, ali to je ništa više nego početak za one koji i izađu iz ovog izbornog ciklusa kao pobjednici. Jer tek kada zasjednu u fotelje koje su naciljali počinje njihov test.

Tako da će, nadajmo se na najvećem broju adresa, zapravo ponedjeljak jutro da bude pravo vrijeme za prava obećanja i rad u punoj brzini od momenta kada i zvanično preuzmu mandate koji su, s druge strane, uvijek u rukama naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Drogirana Evropa
Drogirana Evropa
Juriš na “Temu”
Juriš na “Temu”
Oprezno za volanom
Oprezno za volanom
Kad maske izblijede
Kad maske izblijede
Draško i PDP
Draško i PDP
Bečki kadet
Bečki kadet
Gluvi na radnička prava
Gluvi na radnička prava
Milo nejaki
Milo nejaki
Firme kao na traci
Firme kao na traci
Tužno sjećanje
Tužno sjećanje
Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana