Vrijeme paklenih vozača

Nebojša Tomašević

Iako je u posljednje vrijeme oduzimanje automobila bahatim vozačima postalo pravilo, a ne izuzetak, na putevima je i dalje sve više “kamikaza” koje jurcaju, s debelim prekršajnim dosijeom punim neplaćenih kazni, ugrožavajući i sebe i druge.

Nažalost, ni oštre kazne ni oduzimanje limenog ljubimca mnoge ne sprečava da ponovo sjednu za volan, pa čak  i da pijani ko letva jure poput Šumahera, ne mareći što će u kaznenu knjižicu upisati još jednu recku i, što je još poraznije, ne misleći da mogu cijele porodice zaviti u crno.

Koliko daleko bezobrazluk pojedinih ide, govori podatak da je vozač iz Srpca i pored četvorocifrenog duga za saobraćajne prekršaje od blizu 6.000 KM sjeo za volan i teško pijan otisnuo se drumom. Ovaj bahati vozač “zakucao” je alko-tester čak na tri promila, a kod sebe nije imao ni vozačku niti mu je automobil bio registrovan. Prava je sreća da ga je policija zaustavila na vrijeme, jer sa tom količinom alkohola u krvi, sigurno nesposoban da vozi, mogao je da ubije nekog i da se toga čak i ne sjeća. Ovo je samo još jedan dokaz da nije rijetkost da upravo najveći dužnici za saobraćajne kazne prave najgore prekršaje i da im oduzimanje vozila ne predstavlja nikakav problem. Zato se neizbježno postavlja pitanje da li je kod nas zakon dovoljno oštar kada je riječ o bezobzirnim vozačima, te da li je potrebno takve “ponavljače” umjesto u potragu za novim automobilom slati iza rešetaka. Osim toga, trebalo bi da se zapitamo kakvi smo to mi (ne)ljudi postali? Kakva nam je to svijest kad s debelim dosijeom prekršaja, od kojih je skoro svaki počinjeni mogao da nekog zavije u crno, opet sjedamo za volan te pijani jurcamo s papučicom gasa “u podu” ne mareći za druge. Naravno, mi nismo jedini koji imaju ove probleme, slično se dešava i u okruženju, ali BiH je jedna od rijetkih zemalja gdje vozači duguju čak blizu 73 miliona maraka za kazne.

Dok pošteni vozači strahuju od radara i kamera koje su načičkane na svakom ćošku te uredno plaćaju i najmanje prekoračenje brzine te tako pune budžet, bahati na drumu uglavnom ostaju nekažnjeni.

Stručnjaci ovo “pravdaju” činjenicom da su mnogi bezobraznici za volanom našli načine kako da zaobiđu institucije i zakone te da ne plaćaju kazne. Ti vozači koji duguju po desetine hiljada maraka obično nemaju ništa od imovine na svoje ime. Međutim, nameće se pitanje kakve su to institucije koje dozvole da iznosi dugovanja pojedinaca dostignu basnoslovne brojeve. Ko ima duga za kazne kojim se može kupiti kuća, svakako nije primjer sigurnog vozača, već tempirana bomba na cesti. Kako shvatiti činjenicu da kazne bahatih vozača ostaju samo mrtvo slovo na papiru, dok su nekima zbog duga za neplaćenu RTV taksu uzimali i prase sa sofre. Sve se može kad se hoće, ali izgleda da je kod nas ovo vrijeme paklenih vozača!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana