Vrijeme krize

Marina Čigoja
Vrijeme krize

Za ekonomsku krizu koja traje već nekoliko godina, a koja posljednjih dana ponovo potresa gotovo cijeli svijet, pokazalo se da ni najveći ekonomski mozgovi današnjice nemaju rješenje. Evro je u najvećoj krizi od postanka, a dolar prolazi kroz svojevrsnu reviziju. Grčka, Irska, Španija, Portugalija, Belgija i Italija grcaju u dugovima. Mnogi tvrde i da bi čak i najmoćnija zemlja na svijetu - SAD mogla da bankrotira i time ugrozi ostatak svjetske privrede.

Cijela Evropa ovih dana sa nestrpljenjem očekuje sastanak ministara EU koji bi trebalo da rezultuje dogovorom i pronalaskom rješenja za dužničku krizu u Evropi.

Iz trenutne krize može da se izvuče samo jedan zaključak: došao je kraj praksi mnogih zemalja da se troši više nego što se ima. Krediti koje su uzimali došli su na naplatu i odmah se pokazalo da su mnoge zemlje uzimale mnogo veći zalogaj od onog koji su u stanju da progutaju. Hoće li se tokom susreta na vrhu EU u četvrtak pronaći rješenje za novonastalu situaciju, vidjeće se ubrzo. Ovo je možda posljednja prilika da se obuzda uragan koji bi mogao da ima nesagledive posljedice po stabilnost svjetskog finansijskog sistema.

Ništa bolja situacija nije ni u SAD čiji je dug dostigao nevjerovatnih 14 biliona i 300 milijardi dolara. Kakve bi posljedice bankrot SAD imao ne samo po njih već i po čitav svijet suvišno je pričati. Ako se demokrate i republikanci u američkom Kongresu do 2. avgusta ne usaglase na koji način da popune ispražnjenu državnu kasu, SAD neće imati novca da vraćaju svoje dugove.

U svjetlu svakodnevnih potresa na finansijskim tržištima na svim meridijanima, i Republika Srpska strahuje od mogućeg bumerang efekta na domaću ekonomiju. Iako pojedini stručnjaci ističu da RS ne spada u red prezaduženih zemalja i da se sa svojim kreditima za sada dobro nosi, ne bi škodilo povesti računa prilikom novih zaduživanja.

Prvi na udaru talasa krize, prije svega iz Evrope, po običaju biće izvoznici i banke, a samim tim i građani kojima će pristup novim zaduženjima biti ograničen.

Poučeni iskustvom iz 2008. godine, kada je hipotekarna kriza iz SAD potopila cijeli svijet, nema mjesta mirnom snu. Ni tada RS nije zaobiđena: smanjene su investicije, banke su ograničile kredite, štednja je praktično izašla iz banaka, a radnici su ostali bez posla.

Još jedan takav udar na privredu RS imao bi nesagledive posljedice, zato se niko u ovoj zemlji ne smije ponašati kao da smo na izolovanom ostrvu i treba budno pratiti dešavanja na svjetskoj ekonomskoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana