Vrijeme je za školu

Danijela Bajić
Vrijeme je za školu

Kad vas pitaju za septembar, šta vam prvo padne na pamet? I dalje je lijepo vrijeme, odgovoriće vam jedni. Osunčana tijela i svježi povratak sa godišnjih odmora, kao iz topa će drugi. A svake druge godine naći će se i neki koji će predizbornu kampanju izdvojiti kao septembarsko obilježje.

Ipak, mnogi septembar dočekuju kao praznik znanja, poseban jer donosi povratak u školu ili prve odlaske u školske klupe.

Odmorna i nasmijana djeca, puna elana i napunjenih baterija zauvijek bi trebalo da krase stranicu na zidnim kalendarima koja obilježava deveti mjesec u godini.

Raspust je dugo trajao i djeca su jedva dočekala da se vrate toj slatko/gorkoj obavezi. Isto kao što su jedva čekala da se raziđu u junu, sada jedva čekaju da ponovo putuju busom od kuće do škole i nazad.

Zvono je danas u školama širom Republike Srpske označilo početak još jedne školske godine za više od 117.500 učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja. One su otvorile svoja vrata za 8.957 prvačića, dok se u klupama srednjih škola prvi put našlo 9.505 učenika.

Polazak u školu, osim što predstavlja poseban događaj u životu, donosi i puno stresa za roditelje. Mame i tate se suočavaju sa različitim emocijama, počev od sreće i ponosa, preko brige, pa sve do nostalgičnih uspomena na sopstveno školovanje. Kupovinu torbi, svezaka, školskog pribora, garderobe, mnogi roditelji su već obavili, ali kad se sve to stavi na papir, ne možemo da pobjegnemo od one čuvene rečenice: “Cijela plata za đaka prvaka”. Roditelji su se dovijali na različite načine, od kupovine polovnih udžbenika pa do poručivanja robe sa kineskih sajtova.

Stoga, dragi đaci, slušajte vaše roditelje i učitelje, predano i marljivo učite te se ne plašite da postavljate pitanja i istražujete, ali u svemu tome ne zaboravite da ste djeca i uživajte u svim čarima djetinjstva.

Roditelji, vaša podrška i ljubav od velikog su značaja za dječiji uspjeh, zbog toga nastojte da im budete uzor i podrška na njihovom putu. Želeći da ih poštedite stresa ili da im pokažete kako biste sve za njih učinili, ne činite djeci “medvjeđe usluge”, jer one mogu da škode.

Prezaštićivanjem, odnosno rješavanjem njihovih školskih i vanškolskih problema, dijete neće naučiti kako da samo izađe na kraj sa svim tim. Tako se samo šalje poruka da im sve pripada i da im je sve dozvoljeno, jer je trend da se djeca apriori štite, a nastavnici napadaju ukoliko im daju realno zasluženu nižu ocjenu ili ih opravdano kazne. Međutim, danas sve to treba ostaviti po strani i poželjeti da ova školska godina bude ispunjena radošću, uspjesima i ljubavlju. Srećno, dragi đaci!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Znate l' onu našu
Znate l' onu našu
Novi izbori, stara lica
Novi izbori, stara lica
Natalitet
Natalitet
Miriše na novu krizu
Miriše na novu krizu
To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
Realna opasnost
Realna opasnost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana