Vrijeme je za napredak

Lamberto Zanijer

Za BiH 2015. je godina obilježavanja dvadeset godina mira, prekretnica za državu i njene narode.

Sada, kada Evropa prolazi kroz novo doba nestabilnosti, ovo je godišnjica koja nas podsjeća da je očuvanje mira i stabilnosti dugotrajan poduhvat, te da moramo nastaviti da se borimo za toleranciju i kompromis.

Naredna tri dana boraviću u Bosni i Hercegovini, gdje ću se sastati s predstavnicima novoizabrane vlasti, a posjetiću i Srebrenicu, gdje ću odati počast, ne samo žrtvama i njihovim porodicama, nego i svim žrtvama rata u BiH.

Mirovni proces koji je uslijedio nakon okončanja sukoba naučio nas je koliko je važno pomirenje i izgradnja povjerenja. Uvjerio nas je da je napredak moguć.

BiH je država s ogromnim potencijalom koja se  nalazi u samom srcu zapadnog Balkana. Predsjedavajući OEBS-a i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naglasio je značaj pozitivnog plana i programa za budućnost regije. Podržavam njegove pozive na poboljšanje životnih uslova za sve stanovnike ove regije, promociju društvenog, ekonomskog i političkog razvoja, te zacjeljivanje rana iz prošlosti.

S novom vlašću koja preuzima kormilo, pravo je vrijeme da se preuzmu obaveze za ostvarivanje napretka. Ohrabren sam činjenicom da su vlasti pozitivno reagovale na novu inicijativu Evropske unije i da je njihov trud nagrađen deblokiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ekonomski i društveni razvoj je od ključnog značaja, te urgiram na vlasti da pristupe izradi nacionalne strategije za ekonomske i društvene reforme. Ovo je od posebne važnosti u kontekstu velikih društvenih nemira i katastrofalnih poplava, čiji smo svjedoci bili 2014. godine.

Takođe je došlo vrijeme da BiH počne sustizati ostale države regije. Regionalna saradnja nikad nije bila važnija, a BiH može igrati ključnu ulogu u transformaciji regije. Kako je to pokazao i nedavni prenos nadležnosti za regionalnu kontrolu naoružanja proisteklu iz odredaba člana IV Dejtonskog mirovnog sporazuma sa OEBS-a na BiH, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju, zapadni Balkan može uspjeti samo kao regija, a nikako kao nepovezana grupa država.

Ove godine obilježavamo 40. godišnjicu usvajanja Helsinškog završnog dokumenta. Dok se ponosimo napretkom ostvarenim u prošlosti, moramo prihvatiti i važnost dijaloga u savladavanju bezbjednosnih izazova. Lekcije iz Helsinkija ni danas ne gube na aktuelnosti: bez obzira na situaciju, veoma je važno da države prepoznaju zajedničke izazove sa kojima se suočavaju, zajednički rade na njihovom savladavanju, te Evropi donesu mir i sigurnost, postupajući u skladu sa našim zajedničkim principima i obavezama.

Jedan od izazova sa kojim se svi zajedno suočavamo je terorizam. Dok svjedočimo rastu opasnosti od terorizma i sve većem broju stranih boraca koji se pridružuju teroristima, moramo biti ujedinjeni i odlučni u našoj osudi tih pojava. Ovo nije samo izazov za BiH: radi se o globalnoj prijetnji koja se može efikasno prevazići samo i jedino saradnjom. Zbog toga sam ohrabren činjenicom da je BiH usvojila stroge propise u ovoj oblasti. Misija OEBS-a u BiH nastaviće pružati podršku BiH u ovoj i drugim oblastima, jačati demokratsko upravljanje i ostvarivanje ljudskih prava, promovisati ekonomsku i društvenu ravnopravnost i reformu obrazovanja, te davati doprinos stvaranju održivog i stabilnog bezbjednosnog sektora.

Nakon dvadeset godina mira nužan je dalji napredak. Uvjeren sam da će nove vođe BiH slijediti primjer mnogobrojnih partnera njihove zemlje unutar OEBS-a, te razumjeti da upravljanje podrazumijeva spremnost na pronalaženje kompromisa između želja jednih i sumnji drugih. Taj izbor pripada vama. Godina 2015. može biti vaša godina za pamćenje.

Lamberto Zanijer, generalni sekretar OEBS-a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana