Vrijeme je da se radi

Anita Janković-Rečević

Zapošljavanje u javnom sektoru goruća je tema u RS i BiH i gotovo da nema građanina koji ne mašta da se smjesti u udobne fotelje javnih institucija.

Vođeni parolom da je javna administracija najbolji posao zbog sigurne i poprilično visoke plate u odnosu na količinu posla koju državni službenici obavljaju, svi hrle na državne jasle, a kada ih se dočepaju, kopaju i nogama i rukama ne bi li na takav način usrećili bar još nekog svog, jer što da se muči i radi kod privatnika. Takav način razmišljanja doveo nas je u situaciju da republičke institucije, one na nivou BiH, kao i lokalne zajednice imaju daleko više radnika nego što im je potrebno.

Enormno zapošljavanje po stranačkoj, rodbinskoj i kumovskoj liniji rezultovalo je time da u opštinskim i gradskim budžetima nedostaje novca za socijalna davanja, podsticaj nataliteta, razvoj poljoprivrede, turizma, privrede, ali zato nekim čudom uvijek se nađe za plate.

Po svemu sudeći tako će ostati još dugo, jer iako je Zakonom o lokalnoj samoupravi RS gradonačelnicima i načelnicima ostavljen rok da do 30. juna usklade broj zaposlenih u upravama na čijem su čelu sa brojem stanovnika u svojoj lokalnoj zajednici, od toga po svemu sudeći, neće biti ništa. Zakon traži da u opštinskim i gradskim upravama budu maksimalno po tri zaposlena na 1.000 stanovnika, međutim u budžetima svih lokalnih zajednica za ovu godinu predviđen je isti iznos sredstava za plate kao i lani, što znači da opštinski i gradski oci ne planiraju da dijele otkaze iako zapošljavaju daleko više kadra od predviđenog broje. Štaviše, da bi ispoštovali zakonsku uredbu traže prolongiranje roka za dvije-tri godine da bi svojim podanicima i dalje obezbjeđivali uhljebljenje.

Naravno, nikog ne treba istjerati na ulicu, ali kada pet opštinskih službenika za osam sati rada izda jednu potvrdu, a ostalo vrijeme protraće na ispijanje kafe jasno je da se stvari moraju mijenjati, iz korijena. Odmah. Ne za dvije-tri godine. Jer ako se ništa ne učini, pitanje je do kada će privreda, suočena sa odlivom najboljih radnika, moći da finansira tako glomaznu administraciju?

Tačno je da su pravljeni planovi za restrikcije zaposlenih u javnom sektoru, ali su oni uglavnom ostali samo mrtvo slovo na papiru, a konkretni rezultati na terenu su izostali. Stoga, oni koji drže pod lupom oblast zapošljavanja u administraciji, umjesto što uporno ponavljaju da mora biti urađena ozbiljna analiza koja bi trebalo da da podatke o broju potrebnih radnika da bi se na vrijeme izvršavali zadaci, treba da pritisnu one koji, po ko zna kojim izgovorima, dovode prekobrojne ljude pod svoj krov i isplaćuju im plate na teret građana. Da ih sankcionišu i jasno stave do znanja da svako prolongiranje roka vodi u sunovrat. Dosta je bilo planova i priča, vrijeme je da se radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana