Vrijeme heroja

Danijela Bajić

Dok u razvijenim zemljama povlače ljekare i medicinsko osoblje iz penzije, a poziv sa biroa za zapošljavanje, potiskujući knedlu u grlu zbog ne baš srećnog povoda, doživljavaju kao dužnost, čini se da smo mi i u ovom segmentu podbacili.

Melem na pandemijsku ranu i hrana za poražavajućom statistikom uplašeno građanstvo bila je vijest od prije desetak dana, koja kaže da se među nezaposlenim medicinarima traži dodatno ljudstvo jer su heroji u bijelim mantilima na izmaku snaga.

Svi smo gledali dokumentarac na javnom servisu, čak i oni koji nisu mogu bar da pretpostave pakao požrtvovanja koji ti ljudi svakodnevno preživljavaju.

Danima ne vide porodicu, mjesecima ljude liječe kroz zamagljeno staklo. Svakodnevno “svaka vam čast” u medijima ili večernji aplauzi zahvalnih građana, bivših i (nažalost, kako je krenulo) budućih pacijenata, jednostavno nije dovoljno.

Zato je porazna vijest koja je došla iz Trebinja, a koja kaže da se niko od medicinara sa zavoda za zapošljavanje nije javio na poziv. Sram vas bilo!

“Kasno ste se sjetili” i “sad nas zovete” kao neizgovorena, ali najvjerovatnija opravdanja su bespredmetna i sada nije vrijeme za brojanje nezaposlenih ili onih koji su iz ovog ili onog razloga otišli u inostranstvo jer ovdje nisu imali posla.

Ostavimo to za neku buduću postpandemijsku raspravu. Ovo što nam se sad dešava je vrijeme heroja, gdje svako od nas treba da uradi onoliko koliko može da bi kriza prošla i virus postao prošlost.

Heroj je vozač autobusa koji nosi masku. Heroj je žena koja svakodnevno čisti zdravstvene ustanove i mnoge druge objekte koji bez obzira na pandemiju neometano rade.

Heroji su i novinari koji od početka pandemije informišu narod. Ništa manje važni u ovoj priči, pokazalo se, nisu ni trgovci koji, za razliku od mnogih drugih, poslove ne mogu završavati od kuće pa uprkos epidemiološkoj situaciji predano rade i mušterije u radnjama dočekuju sa osmijehom.

Međutim, najveći heroji su stanovnici koji se pridržavaju svi propisanih mjera i tako čuvaju sebe i svoje najmilije, a samim tim olakšavaju medicinarima, trgovcima, novinarima i mnogim drugim da “neometano” rade.   

I pri tome se svi plaše da ne budu dio dnevne statistike. Strah je razumljiv. Ono što nije je odbijanje da radiš posao za koji si školovan i koji je sad potreban više nego ikad. Oni nikada neće biti heroji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana