Vrijeme curi, dodaj gas!

Milijana Latinović

Znaš li pošto je gorivo?! To je pitanje svih pitanja, koje ovih dana ponavljaju građani u oba entiteta u BiH, jer je cijena crnog zlata na svjetskim berzama dosegla rekorde, a brže bolje i domaći naftaši podigli su cijene da ni sekund ne bi kasnili za svijetom.

Tako je litar goriva premašio tri marke, a poučeni iskustvom ni taj broj nije konačan i sigurno će još rasti. Na sav glas se šuška da će litar goriva koštati i četiri marke. Zvuči nevjerovatno, ali da se ne zavaravamo, nevjerovatno su zvučale i tri marke pa se obistinilo.

Dokle ćemo ovako niko ne zna da objasni. Kamo sreće da istom brzinom cijene na benzinskim pumpama padaju kada barel u svijetu pojeftini.

I dok građani grcaju u problemima i jedva sastavljaju kraj s krajem, sve je u rukama političara, koji ni do sada nikada nisu mogli da se dogovore, bar ne iz prvog puta.

Da li će se ovoga puta građanima posrećiti, vidjećemo. Krajnje je vrijeme da oni koje je narod birao počnu da rade u interesu naroda, jer vrijeme curi.

Otkako je počelo ludilo na istoku i cijene nafte odletjele u nebo, počela je priča o ukidanju akciza na gorivo, smanjenju akciza na hranu, a povećanju na luksuz. Pričalo se. Cijene i u marketima i na pumpama mijenjaju se iz dana u dan.

Prvi korak napravljen je tek prije dva dana, kada je Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao ukidanje akciza na gorivo. Izglasano je i da PDV na lijekove i osnovne životne namirnice iznosi pet umjesto dosadašnjih 17 odsto.

Oni koji su uveliko počeli da kalkulišu da će litar goriva biti jeftiniji za 0,30 do 0,45 maraka rano su se obradovali. U ovoj zemlji nema jednostavnih procedura, čak ni kada je situacija hitna.

Na potezu je Dom naroda. Neophodno je da bude zakazana sjednica Doma i da svi parlamentarci budu saglasni. Ovoga puta sve ruke su nam potrebne, inače ćemo pisati propalo. Sjednica Doma naroda još nije zakazana, a kada će, ne zna se. I tako prolaze dani, a cijene divljaju.

I ko zna do kada će.

A građani vremena za čekanje nemaju, jer sve poskupljuje iz dana u dan. Kolike god bile plate i penzije, inflacija je već pojela svaku marku.

Sada je pravi trenutak da oni koje smo birali pokažu da je svaki glas za vrijedio i da im je interes građana ispred svakog drugog interesa. Vremena za čekanje nema zato sve sjednice moraju biti hitno zakazane, a svi zakoni i propisi u korist građana još hitnije usvojeni.

U suprotnom ni pet maraka neće biti dovoljno za litar goriva.



 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana