Vrijeme bahatih vozača

Milijana Latinović

Česte policijske kontrole, visoke kazne, a ni sve više radara i presretača na putevima u Republici Srpskoj nisu opametili nesavjesne vozače, koji ne puštaju papučicu gasa ni kada voze pored škole.

 

Na desetine života proteklih godina ugašeno je isključivo zato što pojedinci misle da sve mogu kada popiju koju čašicu više pa dodaju gas. A iz godine u godinu brza vožnja je uzrok čak polovine saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

Da pojedinci ne mare ni za propise ni za kazne potvrđuje podatak da su stacionarni radari u najvećem gradu Srpske za nepuna dva mjeseca ulovili više od 40.400 bahatih vozača.  Da zlo bude veće, četvrtina ih je uhvaćena u blizini jedne osnovne škole.

Da li oni koji jurcaju ulicama ijednog sekunda pomisle na djecu koja su tek stasala da ponesu đačku torbu na ramenima? Teško, jer bi onda bar dva puta razmislili prije nego projure 130 kilometara na sat na dionicama na kojima je ograničenje brzine 50 kilometara na sat.

Kada se na sve to dodaju putevi koji su poprilično oronuli, krivine koje nadležni godinama “peglaju”, ali nikako da posao privedu kraju, crne tačke na kojima se do sada ugasilo na desetine života, crna statistika na putevima ne čudi.

Tek kada se drumom prolomi jauk porodica koje su u saobraćajnim nesrećama izgubile najmilije, nadležni se hvataju za glavu, pišu strategije i projekte i prebrojavaju kritična mjesta. Najavljuju milionske projekte za sanaciju crnih tačaka i uglavnom sve ostaje na tome. Prazna priča do neke naredne nesreće, a crni niz je sve duži. 

To što je infrastruktura takva kakva jeste ne može biti opravdanje nikome ko sjeda za volan. Svi oni koji se nalaze za volanom, bez obzira na to da li voze najsavremenijim autoputem ili nekim seoskim drumom, moraju biti svjesni koliku odgovornost nose onoga trenutka kada dodaju gas. U njihovim rukama tada je ne samo njihov, već i životi njihovih saputnika i drugih učesnika u saobraćaju.

Počesto samo sekund nepažnje vodi do tragedije koja ostavlja trajne posljedice i na one koji pukom srećom prežive nesreću.

Iako su kazne za prekršaje u saobraćaju prije nekoliko godina pooštrene, a policija sve češće sprovodi kontrole, očigledno to nije dovoljno.

I kolike god da budu kazne, sigurno je da se situacija neće promijeniti sve dok pojedinac sam ne shvati da jurcajući ulicom i vozeći u pijanom stanju rizikuje i svoj i tuđe živote. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana