Vrelo proljeće

Vedrana Kulaga Simić

BiH nikada ne miruje, ali i ne napreduje. Politička groznica trese zemlju dugi niz godina, a svako malo iznova bukne i dovede do dodatnih problema koji jedan korak naprijed pretvore u dva nazad.

Iako smo godinama na evropskom putu, napredak je malo vidljiv i dalje je ključni kamen spoticanja da li je sazrelo vrijeme da bude stavljen katanac na vrata Kancelarije visokog predstavnika u BiH te da li je vrijeme da mi sami držimo sve konce sudbine u svojim rukama. 

Jasni su razlozi zbog kojih je Republika Srpska protiv produženja mandata OHR-a, dolaska novog visokog predstavnika u BiH i stranaca koji sjede u Ustavnom sudu BiH, ali za sada nema dovoljne političke volje u FBiH da se o ovim i drugim važnim pitanjima raspravlja u domaćim institucijama. I što i dalje, za većinu tih stvari, prvo kucaju na vrata stranaca.

Krupne stvari su pred BiH i izvjesno je da je pred nama novo vrelo proljeće u kojem ćemo vidjeti svašta i čuti svega.

Put do dogovora je težak samo onda kada nema volje da se sjedne i vidi šta je i na koji način moguće i to je svima jasno u ovoj zemlji, ili barem treba da bude jer su nam godine istorije od Dejtona do danas gotovo preslikane.

Srpska brani ono što je Dejtonskim sporazumom dobila u BiH , a pojedinci sa drugih strana pokušavaju da sada pridobiju što im tog novembra 1995. godine nije pošlo za rukom umjesto da daju svoj maksimum da bi ova zemlja, u koju se kunu, krenula konačno naprijed i ostala na tom putu napretka.

Jedna od tema koja se ponovo pokreće jeste izmjena izbornog zakonodavstva, i još od lani slušamo da je ova godina, koja nije izborna, velika šansa za BiH da sredi što više stanje u ovoj oblasti, izbriše diskriminaciju i da postavi bolje temelje i jaču kontrolu u tom sektoru.

Na “udaru” su i javne nabavke, sukob interesa, pravosuđe. Previše zadataka je stiglo na adresu domaćih lideri koji je već odavno trebalo da zasuču rukave i počnu ozbiljno da pregovaraju i da se dogovaraju o stvarima koje treba da, na kraju, poprave imidž BiH i daju nadu onima koji još ovdje žive da možemo da bude normalna zemlja čiji će rukovodioci raditi za njihovo, a ne samo svoje bolje.

Ali u tome moraju da učestvuju svi. Svako treba da iskaže stav i izjasni se o svim važnim pitanjima, ma kako na njih gledali jer nema vremena za igre, sujete, netrpeljivost, a u suprotnom, svako nosi posljedice svog djelovanja.

Vrući dnevnopolitički dani su pred nama, a u najavi je i novi migrantski talas za koji se teško može predvidjeti kakve će posljedice ostaviti.

To je samo jedan od problema na koji BiH godinama nema odgovor. Tako je i kada je riječ o izmjenama izbornog zakonodavstva i drugim reformama koje kupe prašinu po ladicama, čekajući bolje dane koji nikako da stignu. Taj niz mora biti prekinut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana