Vraćanje duga

Željka Domazet

Da će BiH debelo zaglaviti u institucionalnom blatu najdirektnije najavljuju uslovljavanja hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Naime prvi put saglasnost na prijedlog za predsjedavajućeg Savjeta ministara, što je mjesto koje po rotaciji pripada predstavnicima srpskog naroda, Komšić uslovljava usvajanjem godišnjeg plana za NATO. Nikada do sada se nije desilo da bilo koja struktura koja je dobila podršku na izborima za neke stvari, kada je riječ o imenovanjima za koja je unaprijed jasno kome pripadaju, vrši uslovljavanja i to bez ikakvog valjanog opravdanja.

O tome kako će se predstavnici Republike Srpske izjasniti kada je riječ o NATO putu ove zemlje jasne smjernice je dala Narodna skupština Republike Srpske koja je sve predstavnike Srpske obavezala da ne podrže nikakva svrstavanja u bilo koji savez. Jasno je rečeno da je jedino neutralnost ispravan put i da za ovu zemlju i njene narode nije nikako dobro da se svrstavaju.

Komšićevo uslovljavanje ide čak do toga da je spreman da prihvati da aktuelni saziv sačeka nove izbore i da ova zemlja tavori u tehničkom mandatu bez snage da napravi bilo kakav iskorak. Zarad čega tako isključivo nastupa Komšić nije sasvim jasno kada se ima u vidu činjenica da su stranke koje čine aktuelni saziv Savjeta ministara izbacile njegove ministre iz vlasti i da stranka na čijem je čelu nije podržavala ono što je radila izvršna vlast na nivou BiH.

Kada se sve to ima u vidu nisu bezrazložne tvrdnje nekih poznavalaca prilika u ovoj zemlji da Komšić ovakvim uslovljavanjima vraća dug bošnjačkom glasačkom tijelu, u prvom redu onom naklonjenom SDA, čijim glasovima je i izabran na poziciju na kojoj se nalazi.

Bude li se i dalje Komšić inatio i ucjenjivao, sasvim je izvjesno da nikakav kandidatski status koji je obećan za ovu zemlju neće biti ispunjen, reformski procesi će ostati zakovani, a bilo kakav napredak biće samo šarena laža za naivne.

Oni koji od devedesetih godina prošlog vijeka do sada nisu shvatili da bilo kakva uslovljavanja i isključivost u ovoj zemlji ne mogu proći nisu ništa naučili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana