Vožnja u pogrešnom smjeru

Vedrana Kulaga Simić

Način na koji mnogi koriste vozila u institucijama BiH je godinama pod velikim znakom pitanja.

Na vrtoglave konačne račune za vozikanje po gradu, od grada u kojem rade do mjesta u kojem stanuju, nerijetko i do vikendice ili mora godinama upozoravaju, prije svega revizori ili i brojni iz nevladinog sektora, ali uzalud.

Zbirni revizorski izvještaj o izvršenju budžeta iz prethodne godine "izbaci" višemilionski iznos za upotrebu vozila i sve što ti potezi dalje povlače sa sobom. Od registracije do osiguranja, opravdanih i onih sumnjivih servisa i popravki, pranja i parkinga. Sve to na jedan jedinstveni račun - poreskih obveznika u ovoj zemlji. Onih koji sve teže podnose rastuće apetite na tom nivou vlasti. Ali i na drugima.

Revizorski izvještaji su ponovo pokazali da na brojnim adresama u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci nema sluha za ono što je prijeko potrebno i na šta mnogi pozivaju. Štednja je godinama u drugom, ako ne i u trećem, planu kod pojedinaca.

Jedan u nizu dokaza koji to potkrepljuju je i činjenica da je i lani dato skoro 200.000 maraka za prevoz taksijem i to pored miliona i miliona koji se daju za vozila i prevoz radnicima do posla i sa posla.

Možda se čini u moru tih miliona da to i nije neki veliki iznos, ali za ovu zemlju je i te kako veliki, ako se sagledaju sve ekonomske i socijalne prilike koje u njoj vladaju.

Podjednako je loše i to što se ta slika ponavlja iz godine u godinu, iako svake godine kada revizija objavi taj podatak pored iznosa jasno stoji - nedostaju instrukcije o priznavanju ovih rashoda.

Može se postaviti nekoliko pitanja. Da li možda nadležni imaju problema sa čitanjem? Da li se samo pretvaraju da su i gluvi i slijepi na usmene i pismene preporuke? Dokle će sve to da traje?

Svaka potrošena marka mora da bude opravdana i to ne samo na računima koji dolaze iz institucija na nivou BiH već i od ostalih nivoa vlasti. Greške mogu da se "potkradu", ali ako se one ponavljaju godinama zaredom, takvo ponašanje ima druge nazive. Jedno bi moglo da bude bezobrazluk.

Najlakše je sjesti u taksi, reći destinaciju, stići, platiti, ali iz budžeta. Ne iz vlastitog džepa. Takve i slične vožnje mogu ovu zemlju, koja muči muku na mnogim frontovima, samo odvesti na ivicu provalije. Ostalo će doći samo po sebi.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana