Vožnja u "leru"

Anita Janković Rečević
Vožnja u "leru"

Šta nas čeka sa cijenama goriva u narednim mjesecima malo ko se usuđuje pitati i misliti o tome. Prognoze nisu nimalo optimistične, a sudeći prema pojedinim predviđanjima nafta, ali i drugi energenti, zimus će se plaćati suvim zlatom. A bude li tako, veliko je pitanje ko će u BiH imati novca da natoči benzin, koji je, istini za volju, i sada preskup.

U BiH je već najavljeno da nas, nakon kratkog perioda stagnacije cijena, idućih dana očekuju velike korekcije na benzinskim pumpama, jer su nabavne cijene prerađene nafte samo za dva dana skočile za oko 25 feninga po litru.

Stručnjaci tvrde da niko ne može predvidjeti kojom brzinom će cijene rasti, ali su saglasni da će situacija koja će nastupiti biti veoma teška za privredu i stanovništvo. Takav scenario je više nego očekivan, jer se svaka kriza u društvu na kraju prelomi preko naroda.

Rast cijena goriva ponovo će za sobom povući lančana poskupljenja sve robe i usluga. Trgovci će se kao i do sada utkrivati ko će prvi naštancati više cijene, a u stopu će ih pratiti i pekari, mljekari, mesari, frizeri. I takav fenomen lančane reakcije imamo samo kada je u pitanju poskupljenje. Na pojeftinjenje, po svemu sudeći, nećemo moći računati, dok nafta ne bude oko marke, što znači, nikad.

Računati izgleda ne možemo ni na pomoć države i naših političara. Sve planirane mjere za ublažavanje posljedica ove krize su izostale, a narod najviše boli ona zbog ukidanja akciza na gorivo i uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice. O toj temi Dom naroda Parlamenta BiH trebalo je da raspravlja sredinom sedmice i to po hitnom postupku, ali sjednica je ponovo otkazana. Od marta se naši političari ne mogu dogovoriti o odricanju dijela novca koji se sleva u državni budžet od akzica i PDV-a. Želja da se pomogne stanovništvu nije se mogla pretvoriti u stvarnost, čak ni za vrijeme kampanje kad zbog borbe za glasove prolazi apsolutno sve. Ali ne i u ovom slučaju i ovoj krizi u kojoj nijedan, jedini korak BiH nije napravila da bi zaštitila svoje građane.

Stavka "gorivo" od početka godine, odnosno od momenta izazivanja sukoba u Ukrajini i zapadnih sankcija Rusiji, postala je jedna od najvećih u kućnom budžetu. I iako je tako malo je onih koji su parkirali svoja vozila. Od ugodne vožnje automobilom niko ne želi da se odrekne, što pokazuju i svakodnevne gužve na ulicama naših gradova, naročito tokom jutarnjeg i popodnevnog špica. Da li će tako biti i tokom zime ako se obistine prognoze o eksploziji cijena nafte. Ako je suditi po našim platama, neće i gorivo ćemo u narednim mjesecima trošiti na kašičici i voziti u "leru" kad god prilika dozvoli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana