Vozačka kao luksuz

Milijana Latinović

Vozačka dozvola u Srpskoj i BiH uskoro bi mogla postati luksuz, jer su oni koji kroje zakone i donose cjenovnike odlučili da povećaju tarife više nego duplo.

Umjesto dosadašnjih 600 maraka, oni koji odluče da polažu vozački ispit B kategorije iskeširaće 1.300 maraka auto-školama, ako Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ideju o poskupljenju obuke za vozače sprovede u djelo.

Ništa bolje neće proći ni kandidati koji se budu obučavali za vožnju teretnih vozila i autobusa, jer će cijenu jednog časa obuke plaćati višestruko skuplje nego što je to sada slučaj.

Čemu ovaj udarac po džepu građana, nije jasno ni vlasnicima auto-škola koji u poskupljenju vide samo prijetnju da bi jednog jutra na njihovim školama mogli osvanuti katanci. Građani, koji mahom krpe kraj s krajem ne bi li preživjeli od prvog do prvog, polaganje vozačkog ispita će sigurno skinuti sa liste prioriteta.

Već sada su prava rijetkost oni koji obuku plate odjedanput.

Većina do vozačke dozvole, koja je u mnogim preduzećima uslov da bi se uopšte došlo do radnog mjesta, već sada dolazi na rate.

A zbog paprenih cijena na pomolu, oni koji do sada nisu sjeli za volan, teško da će i kada novi cjenovnik stupi na snagu. Iako prijeka potreba, vozačka dozvola postaje luksuz koji mnogi neće moći da priušte.

Vjerovatno će se smanjiti broj kandidata za polaganje vozačkog ispita, a time će doći i do gašenja auto-škola.

Procjene instruktora su da će zbog ovog poskupljenja u kasama entitetskih ministarstava za godinu biti bar milion maraka manje. I dok još odluka o poskupljenju nije usvojena, oni najavljuju žalbe Sudu BiH jer je propisana cijena protivna pravilima Evropske unije, kojoj iz dana u dan težimo. A sve što radimo, čini se, vraća nas korak nazad od evropske granice.

Možda ovo poskupljenje vozačkog ispita ne bi u tolikoj mjeri izazvalo negodovanje instruktora i budućih vozača da se sa istim žarom vodi briga i o kvalitetu obuke. Međutim, kao i za sve ostalo, u ovoj zemlji najbolje prolazi “kupovina mačke u vreći”. Važno je samo narodu prodati maglu i uzeti pare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana