Vozači u inat kaznama

Danijela Bajić

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pokazali su da čak ni pooštrene kazne neće zaustaviti i osvijestiti, između ostalih, pijane vozače u kršenju pravila saobraćaja.

Iako je namjera nadležnih bila da broj prekršaja u saobraćaju, koji sa sobom najčešće nose strašne posljedice, bude sveden na minimum, to je, nažalost, ostalo samo pusta želja. O tome najbolje govori podatak da je policija, zbog prikupljenih najmanje sedam kaznenih bodova, lani na predavanje o posljedicama nepoštovanja saobraćajnih propisa uputila 370 vozača, što je za 140 više u odnosu na godinu ranije.

Da stvar bude još gora na predavanje se lani odazvalo samo 136 vozača, dok je očigledno veći broj onih koji su vozačku dozvolu privremeno zamijenili čašicom.

Zato nije ni čudno što stupce crne hronike svakodnevno ispunjavaju vijesti o saobraćajnim nesrećama ili slučajevima kada vozač pregazi pješaka, pa pobjegne sa lica mjesta, vjerovatno zato što je bio "trijezan".

To je samo dokaz više da ni udar po džepu, kako naš narod često voli da kaže, ne mora biti najbolji način za rješavanje određenih problema.

Novčana kazna od nekoliko stotina maraka, privremeno oduzeta vozačka dozvola ili nekoliko kaznenih bodova nikako ne može da bude primjerena sankcija bahatim vozačima, koji su nekom ugrozili život.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja smatraju da bi nadležni u Srpskoj, kad je u pitanju rješavanje ovih problema, trebalo da se ugledaju na zemlje gdje se u vozila, kod vozača koji su poznati po jurcanju, ugrađuju uređaji za, između ostalog, ograničivanje brzine.

Krivična odgovornost umjesto prekršajne već odavno se praktikuje u slučajevima da vozači pod dejstvom alkohola upravljaju vozilom u mnogim evropskim zemljama. Tako policija u Njemačkoj  kada evidentira vozače sa 1,1 ili u Španiji sa 1,2 promila alkohola u krvi, direktno ih šalje iza rešetaka.

Postavlja se pitanje da li bi takve zakonske odredbe ukoliko bi bile sprovedene i kod nas, dale bolje rezultate umjesto trenutnih mjera ili bismo samo dobili punije zatvore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana