Vozači, oprez!

Danijela Bajić
Vozači, oprez!

Svi koji posjete bilo koju iole uređeniju zemlju od naše prvo što primijete je kultura vožnje. Rijetko ćete naići na bjesomučno sviranje, dovikivanja u kolonama (kojih svakako ima, ma gdje da odete), svađu i prepirku među vozačima, a najmanje od svega ćete vidjeti policiju koja iza svakog ćoška stoji uz tronožac i piše kazne. Zašto? Zato što ih Slovenci, nesumnjivo najkulturniji od svih vozača, uopšte ne prave.

Poštuju pravila, propuštaju pješake, uredno uz blicanje zaobilaze bicikliste, ne prelaze brzinu veću od dozvoljene. Ima nešto i u visokim kaznama, svakako, ali više je to stvar identiteta koji ne želi da iskače izvan pravila.

Oni jednostavno žive uz moto koji kaže da ako poštuju jedni druge, na taj način poštuju sami sebe. Nije samo u pitanju saobraćaj, već je to na Zapadu način života, odavno ugrađen u DNK stanovništva.

Kada se vratimo u našu realnost, shvatimo da je stanje u najmanju ruku zabrinjavajuće. Nije pretjerano ako kažemo da se na putu od kuće do posla mimoiđemo sa vozačima koji dnevno naprave toliko prekršaja koji bi ih, da stvarno odgovaraju za svaki od njih, doživotno ostavili bez vozačke dozvole.

Da je u pitanju samo prolazak kroz crveno svjetlo, vjerovatno bi se to lako riješilo postavljanjem kamera na svaku od raskrsnica. Problem su nepokrivena mjesta, gdje cvjeta divlja i nasilnička vožnja.

Gdje nema kamera naš narod vozi preko dozvoljenog, a često se, ne mareći za pješake u naseljenom području, ubacuje u petu brzinu. I to sve, naravno, uz nevezivanje pojasa, jer kad se već ne vodi briga o sugrađanima, zašto bi se vodila briga o sebi.

Kako riješiti problem, rečenica je koja uz ogroman upitnik policajcima već duže vrijeme stoji nad glavama. Zbog svega navedenog, a najviše zbog porazne statistike, odlučili su da konačno oštrije krenu sa kažnjavanjem neodgovornih vozača.

To što se u proteklom mjesecu, samo u Banjaluci, dogodilo 329 saobraćajnih nesreća, u kojima je jedna osoba poginula, a 51 povrijeđena, bilo je dovoljno da se krene u akciju.

I to već od ovog mjeseca, kada su nadzorne kamere u gradu počele da registruju svaki mogući prekršaj, čak i onaj koji se zaboravi čim se prvi put dobije vozačka dozvola, zaustavljanje kod svakog znaka "STOP". I treba, makar redom kažnjavali čak i one koji imaju bar malo saobraćajne kulture u rezervi. Deblji kraj svakako će izvući najveći prestupnici, a prevaspitavanje, naročito ono saobraćajno, najbolje se odrađuje kad se osjeti po džepu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana