Vozači "nagazili" prema Evropi

Danijela Bajić

Profesionalni vozači autobusa i kamiona masovno napuštaju BiH odlazeći "trbuhom za kruhom". Tim putem uveliko su krenuli i njihovi poslodavci, jer više ne žele da žmure na loše uslove u ovoj zemlji, te na mogućnosti koje im se pružaju u zemljama Evropske unije.

Gotovo svaki prevoznik na ovom području po odlasku vozača prinuđen je da svoj kamion parkira u dvorište na duži vremenski period, pa i zastalno, jer ne može naći profesionalnog vozača.

Kako bi izbjegli ovakav scenario, mnogi prevoznici se odlučuju da krenu "put inostranstva" za svojim radnicima, jer su i njihove zarade ovdje mizerne u odnosu na EU. Sve to potvrđuje i sumorna statistika koja kaže da je BiH samo u prošloj godini ostala bez 2.161 vozača, a tu radnu snagu je dobila Slovenija, te da je ugašeno stotinu firmi koje su se bavile prevozom putnika ili robe.

Međutim, o tačnom broju profesionalnih vozača koji su napustili zemlju može se samo nagađati, jer mnogi od njih nisu ni bili na evidenciji agencija za posredovanje pri zapošljavanju ili na listama zavoda. Otišli su mahom zahvaljujući rodbini i prijateljima koji žive u inostranstvu i koji su im pronašli posao.

To i ne čudi, jer domaće vozače ovdje nisu mogle zadržati niske plate, rad svih 30 dana u mjesecu, nekad i do 18 časova dnevno. Odlaske najavljuju i njihovi bivši poslodavci, koji kažu da su pritisnuti raznim nametima, dok nelegalni prevoz putnika cvjeta. Zbog svega toga ovdje ne vide budućnost, te sreću na točkovima žele da protraže u Sloveniji ili Njemačkoj.

Naruku im ne ide ni primjena novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja u BiH, koji ne dozvoljava polaganje kategorije za kategorijom nego uvodi pauzu u rasponu od dvije godine. Osim vremena, to iziskuje i više novca, a upravo je besparica glavni razlog zbog kojeg se mnogi odlučuju da pritisnu gas prema Evropi.

Ukoliko već nije kasno, nadležni bi trebalo konačno da se zapitaju kome će za koju godinu povjeriti transport robe i putnika. Pitam se da li će osjećati bar dio odgovornosti zbog toga što će, ako se nastavi ovakav odliv profesionalaca, kamioni i autobusi zjapiti prazni jer neće imati ko da ih vozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana