Vozači i dalje tjeraju po svom

Milijana Latinović

Bahatom ponašanju vozača i drugih učesnika u saobraćaju u Srpskoj još nije došao kraj, a kad će ne zna se!

Tek nešto više od polovine onih koji sjedaju za volan četvorotočkaša i krstare drumovima, a koji su se našli pod lupom nadležnih, poštuju zakon i vežu sigurnosni pojas. Oni drugi i dalje se kockaju sa životom.

Nisu ih dozvali pameti mnogobrojni apeli i preventivne kampanje, a po svemu sudeći, ni visoke novčane kazne.

Iako je svijest učesnika u saobraćaju u Srpskoj o značaju upotrebe sigurnosnog pojasa u proteklih šest godina podignuta na viši nivo, još nismo dosegli ni minimalnih 70 odsto, a kamoli visoke evropske i svjetske standarde.

U prilog tome svjedoči i crna statistika jer se u nesrećama zbog nevezanog pojasa godišnje ugasi 20 života, a najmanje 100 lica zadobije teške povrede.

Vodeći se svima dobro poznatom rečenicom: “Šta ću se vezati” nismo ni svjesni da bismo već iza prve krivine bahatost mogli platiti glavom. U sve to smo se, nažalost, uvjerili mnogo puta do sada jer se na saobraćajnicama upisalo mnogo crnih dana, a jauk onih koji su u nesreći izgubili najmilije sve češće se čuje.

I nisu samo vozači ti koji bježe od pojasa, već i suvozači, a u većini slučajeva ni djecu u automobilima ne voze prema propisima, svjesno rizikujući i njihove živote.

S ovim problemom nadležni su se nebrojeno puta do sada hvatali u koštac, pojačavali kontrole, pisali promotivne letke, sprovodili kampanje, pa raspisivali i paprene kazne, ali uzalud. Malo ko je došao do pameti, dok je većina nastavila po svojim opasnim pravilima, iako ih je dobar dio i te kako svjestan u šta se upušta.

To, nažalost, potvrđuju novinski stupci koje iz dana u dan puni crna hronika, a osim onih koji nerado “povlače” pojas, na saobraćajnicama nisu rijetki ni vozači koji se rado druže sa čašicom, kao ni oni koji olako pritišću papučicu gasa i samouvjereno jurcajući siju strah na putu.

Sve to kada se sabere i oduzme za posljedicu može imati ono što niko ne želi - život manje ili više njih.

Krajnje je vrijeme da se urazumimo i počnemo poštovati zakon, ne zbog zakona ili onih koji su ga skrojili, već zbog nas samih, jer život nema cijenu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana