Voz stigao na posljednju stanicu

Marijana Miljić Bjelovuk

Preduzeće "Željeznice RS" dovedeno je na ivicu propasti, jer više ne može da isplaćuje ni plate radnicima.

Zbog toga će radnici po ko zna koji put štrajkovati, ali pitanje je uopšte šta će time postići, jer su iz uprave poručili da para nema. I da ne znaju uopšte kada će ih biti.

Zaposleni, kojih ima više od 2.000, prepušteni su sami sebi.

Nije, nažalost, ovo nimalo iznenađujuće kada se zna da su problemi u ovoj firmi godinama gurani pod tepih i da su jednom morali eskalirati.

Odgovornost za propast velikim dijelom zasigurno leži na bivšim upravama koje su ovo preduzeće pljačkale, zaduživale, sklapale loše poslovne poteze, ali i gomilale broj radnika koji su uhljebljavani u ŽRS po rodbinskoj vezi, ali i političkoj opredijeljenosti.

Stvar je dodatno zakomplikovala odluka Ustavnog suda BiH, koji je krajem januara odbio apelaciju koju su podnijele "Željeznice RS" protiv rješenja Vrhovnog suda RS kojim je tom preduzeću naloženo da isplati više od 20 miliona KM. koliko sa kamatom iznose neizmirene obaveze prema radnicima.

Na osnovu ove tužbe preduzeće mora da isplati milione maraka. Ali kako? Odgovor je sasvim jasan. Nikako. Novca nema ni za plate, a kamoli za naknade po tužbama radnika.

Dokle je situacija došla, najbolje govori to da bi uskoro i direktori ŽRS mogli ostati bez automobila kako bi bio nadoknađen novac radnicima za neizmirene obaveze. Pored toga, preduzeću prijeti i blokada računa.

Zato bi jednom za svagda pitanje "Željeznica" moralo da bude riješeno.

Za propast "Željeznica" neko bi trebalo da odgovara. Krajnje je vrijeme da se mijenjaju zakonski propisi ili da se mijenja dosadašnja praksa.

Za propast firmi treba da odgovaraju oni koji su do katastrofalnog stanja i doveli i ne treba nikako da ispaštaju oni koji rade i samo žele da imaju redovnu platu kako bi mogli da izmire svoje obaveze i troškove života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana