Vojska i referendum

Goran Maunaga

Sve ono što je izjavljivao zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić povodom pokrenute procedure u vezi sa glasanjem pripadnika Oružanih snaga na referendumu u Srpskoj, palo je u vodu saznanjem da kadrovi iz RS nisu učinili ništa da spriječe donošenje te naredbe i pokretanje disciplinskog postupka.

Naprotiv, iz dokumenata do kojih smo došli vidi se da je general Dragan Vuković naredio dostavljanje informacije ne samo o tome šta je preduzeto protiv poručnika Nenada Pavića, kojeg je TV kamera zabilježila na glasačkom mjestu, nego i o tome da li je identifikovan drugi pripadnik Oružanih snaga koji je na tom snimku.

Naređujući to, Vuković se poziva na naređenje Zajedničkog štaba, koje je, je li, izdao načelnik tog štaba Anto Jeleč, čemu se, očigledno, niko od visokopozicioniranih oficira iz RS nije usprotivio, što je, na prvom mjestu, bila dužnost generala Mirka Tepšića, zamjenika načelnika Zajedničkog štaba.

Izgovor da je komandant brigade autonoman u donošenju odluke o pokretanju disciplinskog postupka u vezi sa referendumom je blijed, jer on to nikad ne bi učinio da nisu postojale odluka i instrukcija Zajedničkog štaba o tome.

Sad tu više nije važno ni da li je taj komandant brigade u zakonima o odbrani i o službi u Oružanim snagama te u Pravilniku o vojnoj disciplini zaista imao osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv poručnika Pavića.

Važna je činjenica da srpski kadrovi ništa nisu preduzeli da to spriječe, kao i ona da Jerinić javno govori jedno, dok ga stvarnost potpuno demantuje.

Oni se čak nisu usprotivili ni nedosljednostima u ovom slučaju, nekonzistentnošću kakva Oružanim snagama nikad nije bila svojstvena, a radi se o jednostavnom postavljanju pitanja šta će biti sa onima koji prilikom glasanja nisu snimljeni, kad je već očigledno da će biti kažnjeni samo oni koje je kamera slučajno uhvatila?

Kome, dakle, uopšte treba vojska koja radi na takav način? I kakva je to država koja ima takvu vojsku, armiju, takve oružane snage, čiji će komandni kadar kazniti svoje pripadnike jer su slučajno snimljeni dok glasaju na referendumu? I to na referendumu za čije glasanje ne postoji nikakva naredba o zabrani i pri čemu vojnici ne krše nijedan postojeći zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana