Vojska i politika

Goran Maunaga

Stanje u kome se nalazi BiH najpreciznije je pokazao i razobličio odnos vlasti u Sarajevu i bošnjačkih zvaničnika prema dva događaja - upotrebi počasne jedinice Oružanih snaga BiH povodom prisustva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića na obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske, i odnos prema upotrebi te jedinice u Travniku 9. maja, na susretima zlatnih ljiljana FBiH kojima je prisustvovao i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Dvostruki aršini koji su korišćeni u ta dva slučaja u stvari su definicija poslijeratne BiH i prava slika njenih stubova vlasti, koja govori da je BiH na takvim temeljima definitivno neodrživa.

Drastična razlika u tumačenju prava upotrebe vojne jedinice paradigma je višegodišnje selektivnosti, neiskrenosti i radikalizma prisutnih među visokopozicioniranim nosiocima vlasti na nivou BiH.

Dakle, dok je Izetbegović u januaru izazvao duboku krizu ne birajući sredstva u pokušaju osporavanja postrojavanja pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka na obilježavanju Dana RS, apsolutno ništa sporno nije vidio u angažovanju vojne jedinice na susretima zlatnih ljiljana. Tu se, naravno, podrazumijeva i upotreba ratnih zastava Armije RBiH ispod kojih su, eto, nimalo slučajno, postrojeni pripadnici Oružanih snaga BiH.

Poslijeratno bošnjačko svojatanje BiH očigledno je upravo u odnosu prema Oružanim snagama za koje se i iz ovog primjera može reći da su u službi tog naroda.

Pješadijski pukovi Oružanih snaga formirani su radi baštinjenja tradicije vojski i naroda iz kojih su proistekli. S ciljem efikasnije saradnje sa civilnim vlastima, pravnim i fizičkim licima, komande tih pukova izrađuju godišnje planove civilno-vojne saradnje. U tim planovima Trećeg pješadijskog RS puka i Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka bila su planirana i ta postrojavanja, ali je problem ispao samo zbog postrojavanja u Banjaluci.

Opravdanja za to nema, čak i kad se spominje zabrana Ustavnog suda BiH, jer Ivanić u svakom slučaju ima zakonsko pravo na upotrebu počasne jedinice, baš kao što to ima i Izetbegović, ali pod uslovom da to i on svima prizna i odustane od dvostrukih aršina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana