Vojničko postrojavanje

Valentin Kuleto

Oružane snage BiH su godinama pod lupom nadležnih, prije svega u RS zbog njihove brojnosti i činjenice da su, u okviru Ministarstva odbrane BiH apsolutni rekorder u potrošnji novca u kategoriji institucija BiH.

Posljednji izvještaj o radu resora odbrane za 2015. godinu je pokazao da je vojska u tom periodu imala dosta, kako su oni i sami naveli, vanrednih događaja u svom svakodnevnom radu.

Krađe opreme i drugih stvari iz vojnih objekata u kojima su smješteni vojnici, nestanak oružja, trovanje hranom, zaraze i epidemije onih koji su odlučili da civilnu odjeći zamijene vojnom uniformom samo su neke od stvari koje su obilježile prošlu godinu u vojnoj službi.

U vojnim dnevnicima je zabilježeno i nekoliko slučajeva da su pripadnici Oružanih snaga kršili pravila ponašanja, neopravdano izostali sa dužnosti, a bilo je i onih koji su vojnu uniformu zamijenili zatvorskom i tako dalje. Poduži je spisak događaja koji su postali sastavni dio izvještaja o onome što je vojska radila u toku prošle godine.

Svemu tome treba pridodati i ranije utiske i zaključke koje je na svjetlost dana iznio parlamentarni vojni povjerenik u kojima je podvukao i naglasio da je stanje u nekim kasarnama daleko od idealnog i poželjnog te da se vojnici suočavaju sa krovovima koji prokišnjavaju, lošom hranom i higijenom.

I uprkos svemu tome, cilj mnogih mladih ljudi u ovoj zemlji je da postanu dio Oružanih snaga BiH.

U tome vide spas, dobru platu i siguran posao. Bilo je dosta priča o štelama na konkursima za prijem u vojnu službu, ali je ipak većina mladih svojim radom i zalaganjem uspjela da obezbijedi mjesto u jutarnjem postrojavanju.

Da li će u BiH i dalje biti više od 9.000 vojnika ili će taj broj biti manji za duplo, ili možda za više, zavisi od onih koji u svojim rukama drže sve konce ove zemlje. O tome će ako je suditi prema nedavnim izjavama biti riječi iduće sedmice kada bi na stolu mogao doći dokument "Pregled odbrane".

Bez obzira kako završili razgovori o budućoj ličnoj karti Oružanih snaga BiH, svi moraju da imaju u vidu da oni koji su zadužili uniformu zaslužuju da imaju dostojan smještaj i hranu za jednog vojnika.

Krađa je bilo, možemo reći da će ih uvijek i biti, ali u BiH moraju da bude povećana bezbjednost onih u čijim rukama je i dio odgovornosti za ukupnu bezbjednost svih u ovoj zemlji.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana