Vojničkim koracima

Vedrana Kulaga Simić

Ratni vihor devedesetih godina prošlog vijeka oteo je iz zagrljaja mnogih njihove najmilije, a na hiljade ih se nikada, nažalost, nije vratilo na kućni prag, jer su položili svoje živote za otadžbinu. Za slobodu.

Imena onih koji su tih preteških dana krenuli u nepoznato treba da budu ispisana neizbrisivim slovima u istoriji ove Republike, jer su oni njeni tvorci. Oni su izašli na linije za one koje su ih ispratili u suzama, koji su se noćima molili za njih te za sve one koji su došli na ovaj svijet kada su oni otišli u vječnost.

Veliki dio sinova i očeva se, na sreću, vratio sa ratišta i nastavio da prepričava tužne sudbine saboraca da ne bi pali u zaborav, ali ni njima nije lako.

Slike koje su ponijeli sa sobom, htjeli to ili ne, ne daju im mira ni danas, iako je tačka na posljednji rat stavljena prije više od dvije decenije, jer su u tim godinama ostavili možda i svoje najbolje godine.

Boračka organizacija RS je krovna organizacija sa zadatkom da za one koji su u ratu izvojevali mir danas u miru stvori pristojne uslove za život.

U toj bici nema i ne smije da bude mjesta za politiku, lične interese i sukobe, jer mnogi borci koji su preživjeli rat danas u miru veoma teško žive, bez prava i primanja. Takvih su sudbina i mnoge porodice čija su djeca položila živote za Srpsku kakvu danas imamo.

Te i slične nepravde trebalo je da budu ispravljene davno, ali ni sada nije kasno. RS treba da se razvija iz dana u dan, a ne da lični interesi i sukobi budu iznad opštih, jer je to  poniženje za sve pale borce, ratne invalide i one koji mogu samo da poljube požutjele slike.

Veliku ulogu u tome treba da ima Boračka organizacija, koja mora da stalno radi u interesu onih koji su stvarali Srpsku i koji su danas u veoma teškom položaju. Položaju koji nije dostojan jednog borca i njegov hrabrog koraka.

Ratne slike nikada neće izblijediti i ne smiju, ma koliko one bile bolne i iznova vraćale crninu i punile oči suzama.

Boračka organizacija RS obilježila je juče četvrt vijeka od osnivanja, a u danima i mjesecima koji slijede oni treba da isprave greške iz proteklih godina i da daju maksimum da bi uspješno završili zadatak koji im je povjeren.

Ka tome moraju ići snažno i odlučno. Vojnički.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana