Vojničke muke

Vedrana Kulaga Simić

Oružane snage (OS) BiH nikako da stanu na zelenu granu, a teško i da će stati jer se godinama ponavljaju isti problemi koji im otežavaju rad i narušavaju disciplinu.

Posljednji izvještaj parlamentarnog vojnog povjerenika pokazao je da je stanje u vojničkim redovima i lani bilo veoma loše, da su vojnici mahom preživljavali jedući hranu iz konzervi i da su čak, na jednoj lokaciji, zbog toga kolektivno odbili da prime obrok. Naravno iz konzerve.

Pri tome treba imati u vidu da je Ministarstvo odbrane BiH godinama apsolutni rekorder po potrošnji na nivou zajedničkih institucija, sa budžetom koji premašuje 250 miliona maraka godišnje. S druge strane, situacija na terenu izgleda kao da na računu nemaju čak ni koju hiljadu.

Ključni problem, koji je kao takav aktuelan godinama, jeste broj onih koji su zadužili uniformu i čizme jer zemlja kao što je BiH ne može da izađe na kraj sa nekoliko hiljada vojnika kojima treba obezbijediti pristojne uslove za rad i boravak u kasarnama.

Krivi su oni koji i danas vjeruju da BiH trebaju ovolike OS i koji žele da se hvale brojčanim stanjem, dok ostalo guraju pod tepih.

Toliko toga je već završilo pod tepihom da je već počelo da izlazi, a jedna od tih stvari je stanje u vojnim objektima, za koje teško da iko može reći da je dobro i uslovno. Posebno ne kada se radi o skladištu u kasarni Krčmarice nadomak Banjaluke, gdje se urušio krov ispod koga je smješteno oko 70 tona minsko-eksplozivnih sredstava i municije.

Iako nadležni tvrde da uveliko rade i daju svoj maksimum da bi situaciju vratili u normalu i time isključili i najmanju mogućnost da se desi veći incident, to nije dovoljno. Moraju da kažu ko je kriv za tako nešto, bez obzira na to što se, na sreću, sve završilo samo sa urušenim krovom.

Niko ne može da kaže da nisu znali ili da su se uzdali u to da će krov izdržati, ali najgore je to što, po svemu sudeći i po informacijama samo iz posljednjeg izvještaja povjerenika, Krčmarice nisu jedina nebezbjedna lokacija.

Širom BiH postoje kasarne i skladišta koji više posjećaju na napuštene objekte nego na mjesta u kojima borave i rade oni koji uvijek treba da nam se nađu pri ruci.

Krajnje je vrijeme da se nadležni u ovoj BiH dozovu pameti, da se vidi koliko BiH treba vojnika i da se onima koji odluče da svoj život ili njegov dio posvete vojci obezbijede uslovi za rad dostojni vojnika i tog poziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana