Vojnici

Vedrana Kulaga Simić

Svake godine u redove Oružanih snaga BiH stiže određen broj vojnika, a dio ih odlazi u ranu penziju. Nastupa smjena generacija, ali uglavnom se dešava da ih više dođe, nego što ode.

Vojnik ovdje, vojnik ondje - i tako njih nekoliko hiljada provodi dane, mjesece i godine po kasarnama, stražama, raznim vježbama, a s vremena na vrijeme i pomognu civilnom stanovništvu da bi opravdali veliki dio kolača koji im se godišnje odobri iz budžeta na nivou BiH.

I tako stižu novi nameti po budžet, ali i više igrača društvenih igrica. Tako će biti i ove godine kada novih 360 mladih vojnika stupi u službu nakon svih položenih testova i uspješno završenih obuka. Međutim, nisu vojnici krivi za to.

Oni ne snose ni najmanji dio krivice za takvu sliku u društvu, a jedina im je "krivica" što su krenuli trbuhom za kruhom. O ostalim stvarima treba da se oglase neki drugi, nadležni i da prihvate da BiH, ovakvoj i ovolikoj, ne trebaju Oružane snage u čijim redovima mirno stoji nekoliko hiljada vojnika čija je sudbina neizvjesna.

Oružane snage godinama se nalaze u žiži javnosti, bilo da su na dnevnom redu njihovi troškovi, godine živote potrebne za odlazak u penziju ili uopšte potreba njihovog postojanja u obimu u kojem su trenutno na platnom spisku budžeta institucija na nivou BiH. Resor odbrane prosječno je godišnje imao na raspolaganju oko 300 miliona KM i ubjedljivo je na vrhu spiska institucija po potrošnji novca iz budžeta koji pune poreski obveznici ove zemlje.

BiH se odavno pokazala i dokazala kao zemlja u kojoj je gotovo nemoguće postići dogovor o važnim stvarima, dok sporedne nisu ni u užoj konkurenciji, a Oružane snage godinama unazad su tačka o kojoj se vode brojne polemike - koliko vojnika treba da bude u službi, za koliko im treba povećati/smanjiti godišnji budžet ili da su u ovom formatu uopšte potrebne ... Jedno je jasno - ovo je i više nego previše.

Mladima u ovoj zemlji treba pružiti šansu da posao traže u svojim strukama, a ne da sačekaju u redovima za
"sezonski" posao u Oružanim snagama. To bi se trebalo, ali i u dobroj mjeri moglo uraditi smanjenjem njihovog obima i preusmjeravanjem tog novca za zapošljavanje velikog broja onih koji će i ove godine, ako bude raspisan novi konkurs za prijem u vojnu službu, naporno vježbati, stajati u redu i čekati svoju priliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana