Vojnici na raskrsnici

Vedrana Kulaga Simić

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH godinama su na meti kritika, jer su apsolutni rekorderi u potrošnji novca među institucijama BiH, a efekti su simbolično vidljivi na terenu.

Brojne polemike i danas traju o tome koliko ova zemlja treba da ima vojnika, u kakvim uslovima radi sadašnja postava i koliko se u njihovim redovima poštuju standardi koji važe u zemljama regiona i šire.

Većina izuzetno dobro zna da vojnici i druga vojna lica u pojedinim kasarnama rade u katastrofalnim uslovima, ali i da dobar dio, posebno oni koji su imaju hrvatski pasoš, sve češće na lični zahtjev razdužuje uniformu i čizme i odlazi u EU u potrazi za boljim i plaćenijim poslom.

Toga su posebno svjesni u resoru odbrane, ali i činjenice da su vojnici ograničeni činjenicom da u službi mogu da budu do 35. godine, do kada mali broj može da „nabere“ 15 godina staža, koliko je, barem u Srpskoj, jedan od uslova za sticanje penzije.

To je bio jedan od razloga zbog kojih su nadležni odlučili da izmijene zakon o vojnoj službi i taj rok produže do 40 godina života, ali taj prijedlog tek treba da dobije zeleno svjetlo. U odbrani su izračunali da će im taj potez donijeti uštede od nekoliko miliona maraka, ali i da će imati uz sebe dobre i sposobne vojnike koji mogu da pomognu.

Ako izmjene zakona prođu, u službi će ostati više od 1.600 vojnika koji su u narednih pet godina trebalo da se pozdrave sa kasarnama i drugovima iz stroja. Da li i će i ostati, to će im uskoro nadređeni saopštiti.

Prošle ili pale izmjene Zakona o službi u OS nadležni treba da budu svjesni da to nije najveći problem u OS. Vojnicima treba obezbijediti uslove za rad.

Nekada je bila čast biti vojnik. Danas dobar dio muškaraca, pa i žena, ide tim putevima zbog solidne zarade, ali malo je onih koji istinski žele vojsku kao svoj životni poziv.

Ipak, ima ih. Ima ih i među tih 1.600 vojnika koji čekaju da saznaju da li idu ili ostaju.

Kakav god epilog bio, jasno je da svi moraju imati isti cilj, a to je da ako već imamo ovakve i ovolike Oružane snage, da im budu obezbijeđeni dobri uslovi za rad, a ne da nam vojnike pamte po konzervama hrane kojima je istekao rok, dotrajalim uniformama i ruiniranim kasarnama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana