Vojni (ne)red

Vedrana Kulaga Simić

U moru institucija na nivou BiH Ministarstvo odbrane je godinama apsolutni rekorder kada je riječ o novcu koji ide iz zajedničke kase za pokrivanje godišnjih računa, a u isto vrijeme šampion loših uslova rada.

Da posao u vojci nije posao iz snova, kako mnogi misle, jasno je i iz posljednjeg izvještaja vojnog povjerenika koji je i lani najavljeno i nenajavljeno stigao u kasarne širom BiH da bi se uvjerio u kakvim uslovima rade vojnici i starješine.

I imao je šta da vidi, na gotovo svakom ćošku. Neadekvatne prostorije, skladišta koja prokišnjavaju, neispravno sve i svašta, loša hrana i dotrajala uniforma…

Stanje na terenu, u koje se lično uvjerio povjerenik, neminovno ukazuje da je situacija u mnogim vojnim objektima daleko od dobre i daleko od one u kakvoj bi trebalo da bude ponos svoje zemlje.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da vojsci idu stotine miliona maraka, a da vojnici rade u krajnje opasnim i neuslovnim prostorijama.

Sramota je da pored silnih para vojnici nemaju grijanje ni osnovne namirnice, ili da ih čekaju danima, nerijetko i mjesecima i da idu u staroj i pohabanoj odjeći.

Zbog toga se s pravom postavlja pitanje, gdje odlazi toliki novac koji resor odbrane godišnje povlači iz kase? Koliko se od toga ulaže u objekte gdje borave vojnici, koliko se ulaže u vozila, u hranu, opremu?

Iz Srpske godinama odlaze brojne kritike prema Ministarstvu odbrane BiH i onima koji njime rukovode i upozorava da nema smisla gomilati toliki broj vojnika u zemlji kakva i kolika je BiH i trošiti novac na pogrešne stvari, ali pojedinci za to nisu htjeli ni da čuju, a kamoli da uvaže.

Uz sve navedeno nije ni čudo to što je sve više onih koji sami razdužuju uniforme u potrazi za boljim radnim mjestima.

Pojedince je, vjerovatno, na te korake povuklo upravo stanje u onim objektima u kojima su bili raspoređeni i u kojima su i sami bili svjedoci situacije u kojoj su se našli, a koja se, nažalost, ponavlja iz godine u godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana