Vojna imovina

Goran Maunaga

Da je Ustavni sud BiH najviša politička institucija u BiH, još jednom je pokazao i odlukom o odbijanju apelacije Republike Srpske podnesene protiv odluke Suda BiH kojom je u korist BiH utvrđeno vlasništvo nad vojnom nepokretnom perspektivnom imovinom Srpske u Han Pijesku.

Tom odlukom prekršene su odredbe Ustava RS koje kažu da je teritorija Srpske jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva, kao i odluka visokog predstavnika u BiH kojom je zabranjeno raspolaganje imovinom dok ne bude donesen zakon o tome i potpisan sporazum Savjeta ministara i entitetskih vlada o njenoj raspodjeli.

Kad zakon bude donesen, u njemu bi trebalo da stoji da imovina koja se nalazi na teritoriji RS pripada Srpskoj, a da imovina na teritoriji FBiH pripada tom entitetu. Bez tog zakona nema ni regulisanja knjiženja imovine.

Pošto odluka Ustavnog suda nema na čemu da se temelji, to znači da dio teritorije Srpske treba da tim pravnim presedanom bude nezakonito i protivustavno, najprljavijom otimačinom, prenesen u vlasništvo BiH.

Dakle, još jednom se u najtežem obliku potvrdio značaj zahtjeva iz Srpske za odlaskom trojice stranih sudija iz Ustavnog suda koji, sa dvojicom bošnjačkih sudija, uvijek donose odluke u korist samo jednog naroda, nadglasavajući preostalu četvoricu sudija kao predstavnike srpskog i hrvatskog naroda.

Nažalost, ovakva odluka nije nimalo iznenađujuća jer je Ustavni sud ranije odlučio i da je 9. januar kao Dan RS neustavan, iako za to nema nadležnost i iako nigdje u svijetu nijedan sud ne donosi odluke o javnim praznicima. Isto kao što je donosio i odluke o referendumu u RS povodom tog dana, te o 1. martu i 25. novembru kao danima nezavisnosti i državnosti BiH i za koje je, opet nevjerovatno, donio odluke da su ustavni.

Takvim odlukama te pravosudne institucije BiH samo se produbio postojeći jaz među entitetima i narodima, te dodatno udaljila Srpska od BiH.

Pečat na podjelu bio bi stavljen ako bi po istoj matrici bila donesena i odluka da preostale 23 lokacije vojne imovine u RS budu upisane kao vlasništvo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana