Vođenje računa o računima

Dragana Orlović

Više za rubriku "Vjerovali ili ne", nego za neki ozbiljan izvještaj jeste podatak da je za nešto više od pet godina iz budžeta dato gotovo deset miliona maraka za račune mobilnih telefona direktora, njihovih zamjenika i drugih službenika u institucijama BiH.

Još je nevjerovatniji podatak da su pojedincima priznavana i prekoračenja limita nastala za vrijeme boravka na odmoru.

Svemu tome "kumovalo" je nepostojanje jasnih i jedinstvenih pravila koja je trebalo da usvoje oni koji su zapravo i nemilice trošili novac građana BiH.

Savjet ministara tek je lani u martu usvojio Pravilnik o korišćenju telefona, ali primjena tog istog pravilnika počela je od januara ove godine.

To je, prema mišljenju revizora, i ostavilo prostora za nepravilnosti koje je ipak teško opravdati ako se ima u vidu to da su limiti za mjesečnu potrošnju dostizali i do nekoliko stotina maraka, što bi trebalo da bude dovoljno čak i za one koji se "ne skidaju sa telefona".

Posljednji podaci o izvršenju budžeta institucija na nivou BiH, odnosno od januara do kraja juna ove godine, pokazuju da je iz kase za pokrivanje telefonskih troškova u tom periodu uzeto 3,4 miliona maraka, odnosno za oko 600.000 manje u odnosu na isti period 2014. godine.

Ušteda jeste napravljena ali da li je ona dovoljna, ostaje da se vidi na kraju godine kada se svedu računi za cijelu 2015. godinu.

Nije pametno donositi preuranjene zaključke, ali kada se pogleda unazad očigledno je da su vrtoglave cifre novca uzimane iz džepa naroda trošene bez ikakve kontrole.

Revizorski izvještaji pokazali su da je za fiksne i mobilne telefone od 2010. do kraja 2014. godine potrošeno više od 28,4 miliona maraka, i da su tu pojedinci napravili mnogobrojne greške.

Ništa novo, nažalost.

Nedostatak odgovornosti jedan je od očiglednih i ključnih problema i sve dok neko ne bude kažnjen za trošenje javnog novca mimo pravila i zakona, ovakvo rasipanje biće nesmetano nastavljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana